Három válságos év után jó nézettségi eredmények

A színház előadásainak szüneteiben mindig vitáznak a nézők az éppen látott darabról, van, akinek tetszik az előadás, másoknak nem. Mindez természetesnek mondható, de mit mutatnak a nézői adatok, mert azért a bérlet- és a jegyvásárlási számok alakulása sokat elárul az általános tetszésről is, hiszen ma már egyáltalán nem mondható olcsónak a színházlátogatás, s az emberek jobban meggondolják, mire adják ki a pénzüket.

Franciek 

 – A színház elmúlt, három válságos éve után miként alakul a bérlet és a jegyeladások száma az évadban? – kérdezzük a legilletékesebbet, Nagy Ferenc „Franci” szervezési osztályvezetőt, miután ebben az évadban több bemutató már nem lesz, csak az Annie, a kis árva című musical van színen, ami telt ház előtt zajlik ugyan, de ezek az előadások két hét múlva, június 14-én befejeződnek, aztán nyári szünetre vonul vissza a társulat.– Mielőtt erre kapásból válaszolnék, tekintsünk egy kicsit vissza, hiszen hallatlanul nehéz éveken vagyunk túl. Mércének idézzük a 2018-19-es, illetve a 2019-20-as évek eredményét, vagyis a Covid-járvány és az energiaválság előtti időszakot, amikor 11 ezret meghaladó volt a színház bérleteseinek száma. Ez, a vidéki színházak rangsorában, a város nagyságához mérten nagyon jó eredménynek számított. A maradék jegyeladással és a bérletszünetes előadásokkal együtt mintegy 72-75 ezer volt a négy évvel ezelőtti nézőszámunk. Ráadásul a járvány előadásszüneteket is okozott, ami már érintette a 2020-as tavaszi idényt is, hiszen az utolsó kettő előadást nem is tarthattuk meg. A következő, a 2020-21-es évad volt az, amire teljességében rányomta a bélyegét az egészségügyi vészhelyzet, a több mint 11 ezerről 3657-re csökkent a bérletesek száma. Az összes nézőszám pedig 75 ezerről 33 ezerre esett vissza. Ez volt a legkritikusabb időszakunk a színház fennállása óta – foglalja össze a legrosszabbakat Franci, majd hozzáteszi: – A 2021-22-es évadnál is éreztette hatását a Covid, de ebben az évadban már a bérletesek száma 5700-ra emelkedett, az összes nézőszám pedig 38600-ra nőtt. Viszont ekkor is éreztük, hogy az emberekben nagy a bizonytalanság! Sokakkal beszéltünk telefonon, tartottuk velük a kapcsolatot, s elmondták, még félnek, nehezen mozdulnak ki az otthonukból.Természetesen a távolmaradásnak már több összetevője is volt, megérezték például az utazási költségek jelentős emelkedését is, hiszen a vidéki nézők aránya lassan nagyobb lesz a zalaegerszeginél, s ezek a költségek visszafogták a beutazó nézőik számát. Így érkeztek el a 2022-23-as évadhoz, ami megint válsággal kezdődött. Éppen, hogy kilábaltak a Covidból, jött az orosz-ukrán háború, és az energiaválság, ami miatt jelentős fűtési korlátozásokat vezettek be. Ez persze nem csak az intézményeket érintette, hanem a családokat is, megkezdődött a takarékoskodás. A színházak egy része ezt úgy kényszerült átvészelni, hogy nem kevesen, be is zártak.

– Többszöri egyeztetés után mi nyitva maradhattunk. Ilyen nagyszámú bérletes mellett a bezárást alaposan meg kellett gondolni, mert az ebből adódó károk nagyobbak lehettek volna, mintha tovább játszik a színház. Arról nem is beszélve, megint évek kellettek volna, hogy az emiatt elveszített nézőket visszahozzuk. A városvezetés a nyitvatartás mellett döntött! Ennek helyességét igazolta, hogy a 2022-23-as évadban a bérletesek száma, s az összes nézőszámunk is tovább emelkedett. A bérleteseink száma 6634-re nőtt, az összes nézőszám pedig elérte a 43 ezret – emlékeztet Nagy Ferenc, majd rátér az idei történésekre:

 – A 2023-24-es évadban már nyugodtabb volt az életünk, nem volt közvetlen fenyegetettségünk, igaz, energiatakarékossági okok miatt december közepétől január közepéig zárva voltunk, viszont kitoltuk nyáron a játszási időt. A számaink nagyon jól alakultak, bérleteseink elérték a 8827-tet, a nézőszám pedig elérte a Covid előtti színházlátogatók számát. A repertoárunk nem lehettek olyan rossz, hiszen az előadásaink majdnem mindig telt ház előtt mentek – említi Franci.
A színház a korábbinál magasabb, összesen 257 előadást teljesít az évad végére. Új programok kerültek be a játszási sorba, például az országos Déryné sorozatban fut Petőfi Sándor A helység kalapácsa című hősköltemény Besenczi Árpád előadásában, a Lázár Ervin program kertén belül pedig általános iskolák részére készítettek előadásokat a megyében, amelybe a Hevesi színházon kívül a kanizsai művelődési központ, a keszthelyi Balaton Színház is bekapcsolódott játszóhelyként, hogy minden gyerek eljuthasson a színházba. Meg kell említenünk Mihály Péter Tantermi deszka programját is, ami az iskolások körében népszerű.

Mindez tagadhatatlanul beszédes eredmény, főleg, ha hozzátesszük, a színház épületének körülményei nemcsak a játszási, szakmai feltételeknek nem kedveznek, de például a mosdói, a fogadó- és nézőterei is sok kívánnivalót hagynak maguk után. Nagyon szükséges volna a tervezett felújítás, de önmaguk erejéből ezen nem tudnak változtatni, a korábban beígért állami támogatás pedig egyelőre elakadt. Így változatlan körülményekkel kezdődik az új, a 2024-25-ös évad szeptemberben.

Ahol továbbra is szorít a cipő, az az utazási költségek folyamatos drágulása. Ha tovább emelkednek a buszok viteldíjai, csökkenhetnek a csoportos beutazások, hiszen ezeket nem tudják megfizetni a kisebb pénzű nyugdíjasok, diákok. Hogy a nyugdíjasoknak kedvezzenek, a színház az Életet az Éveknek Klubszövetség Zalai Szervezete klubjai részére, a következő évadban elindítja az Egervári Klára bérletét, amellyel szombaton délután lehet majd az előadásokat látogatni. Ami változatlan, erős a vállalkozói támogatásuk, az előadások szponzorálása is kiemelkedő, amelyekért nem tudnak eléggé hálásak lenni.

Végezetül Franci szeretettel s elismeréssel mutatja be csapatát: Török Annamária szervezési titkárt, s a két jegypénztárost, Kovács-Horváth Alexandra és Nagy Philipp jegypénztárosokat, akiknek reggeltől estig nyitva az ajtajuk, s akiktől a nézők a jegy vásárlása mellett tanácsokat kérnek, útbaigazítást várnak. De ami az itt dolgozók számára a legfontosabb, hogy a nézővel való a találkozás végén jegy vagy bérlet nélkül ne távozzon senki...

 – A feladatunk változatlan, az előadások alatt a nézőtér széksorai megteljenek – jelenti ki az osztályvezető.

2024. június 13.

Zaol