Évadzáró társulati ülés a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban

A Hevesi Sándor Színház nézőszáma már majdnem újra eléri a Covid előtti időszakot. A 2023/2024-es évadban 73 ezer néző, 8827 bérletes látogatta a fennállása 40. évfordulóját is ebben a szezonban megünneplő teátrumot, mely ezúttal hat nagyszínpadi produkcióval, két Tantermi Deszka bemutatóval, 257 előadással várta visszapártoló közönségét.

screenshot-www.zaol.hu-2024.06.14-18_34_43 

Minderről pénteken kora délután tájékoztatott dr. Besenczi Árpád igazgató az évadzáró társulati ülés keretében. Hozzátette, a színház épületének két éve bejelentett felújítása halasztódik, s a TAO-támogatás szisztémája is a múlté, az előadóművészeti pályázatokon 27 millió forintot nyertek, és a halaszthatatlan eszközbeszerzéshez is sikerült 55 millió forintot szerezni. Utóbbiból a fény- és hangtechnika elöregedett eszközeit cserélhetik le. Megújulhat a nem biztonságosan működő teherlift és az ügyelői rendszer is. Az évad legtöbbek által megtekintett előadása az Indul a bakterház volt.A nézőtéren zajlott eseményen Vigh László országgyűlési képviselő is megköszönte a társulat egész éves munkáját, az emlékezetes előadásokat. A politikus minden premieren ott van, a színházat a zalai művészeti élet és kultúra egyik legfontosabb intézményének tartja, idén az Annie, a kis árva című musical vitte el nála is a pálmát, de az összes bemutató maradandó élményt adott számára. Ennek fényében a már korábban alapított, 100 ezer forintos jutalommal járó országgyűlési képviselői elismerő oklevelet Támadi Anita színművésznek adta át a Tartuffe-ben nyújtott kiemelkedő alakításáért. A direktor összegezte az évad eseményeit, a bemutatók sorát, a társulat tagjai által elnyert elismeréseket, a vendégjátékokat. Megtudtuk, a Becsvölgye című, Szálinger Balázs drámájából készült színpadi adaptáció Keszthelyen is járt, a Para című ifjúsági színművet szintén több zalai településen mutatták be. A színház saját, a volt tagok seregét vendégül látó 40 éves jubileumi gálaműsora mellett otthont adott a Csány Technikum és a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház ünnepi műsorának, de színhelye volt a Zegasztár verseny döntőjének és a Zalai Táncegyüttes hagyományos új műsora bemutatójának. Az energiatakarékosság jegyében december közepétől közel egy hónapos szünetet tartottak. A megszokott módon játszottak igényes bulvárt (Ballépés jobbra), klasszikus, iskolai kötelező drámát (Tartuffe), kortárs művet (Becsvölgye), musicalt (Annie, a kis árva), népszerű hazait (Indul a bakterház), magyar drámát (A három sárkány), kísérletezőt (Para, Nem így akartuk).

A társulat augusztus 26-án kezdi meg a következő évadot, de addig is szerepel a Vidor Fesztiválon, a veresegyházi Mézesvölgyi Fesztiválon. Konok elszántsággal dolgoznak tovább jövőre is a bevétel és a siker koordinátamezőjében, mondta az igazgató, aki 2025-ben lejáró ciklusa után a mostani csapattal ismét pályázni kíván a Hevesi Sándor Színház direktori székére.

A társulati ülés a díjátadásokkal folytatódott: a Színházbarátok Köre nevében Iványi Ildikó, a kör vezetője Magyar Cecília színművésznek adta át a társaság idei elismerését. A nézők szavazati alapján a legjobb előadás az Annie, a kis árva lett, szintén a nézők szavazati alapján közönségdíjas lett Besenczi Árpád (ezt a díjat Siklósi Judit mecénás adta át). Buday Mihály festőművész a 2019-ben alapított Buday Art díjat, saját, Bíborban születtek című festményét Köves Marcell hangmérnök, hangtárvezető kapta. A Cserebogár díjra Fritz Attila színművész lett érdemes, a Terminátor díjra pedig Lengyel Noémi rendezőasszisztens, aki a legtöbb, azaz 155 előadásban működött közre. A Forgács gyűrűt idén a Művészeti Tanács javaslatára a társulat szavazatai alapján Köves Marcell nyerte el. A műszaki munkatársak elismeréséül szolgáló Arany Deszka díjat a műszaki vezető javaslatára Halász József „Hacsek” vehette át. a Máriáss díjat pedig az Igazgatóság javaslatára a művészeti állomány szavazatai alapján alapján Kovács Martin színművész vihette haza. A Nívódíjat Besenczi Árpád igazgató javaslatára az évadban nyújtott művészi teljesítményért (három nagy szerepet játszott) Szakály Aurél színművész nyerte el. A Pro Thetro díj, mely színházért végzett több évtizedes munkát ismeri el, s amelyet 2016 óta Halasi Imre és Egervári Klára Örökös Tag alapított, a nyugdíjba vonuló gazdasági igazgató, Szabó József vette át az igazgatótól. A zalaegerszegi színházi társulat tagjai közül többen láthatók lesznek a zalaegerszegi nyári szabadtéri színházi előadásokban.

Arany Horváth Zsuzsa 

2024. június 14.

ZAOL