Vőlegény a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban

Szép Ernő komédiáját mutatják be Naszlady Éva rendezésében pénteken Zalaegerszegen. A fordulatokban gazdag, a múlt század elején, Budapesten játszódó történet aktuális kérdésekre keres választ: a pénz, vagy a szerelem játszik-e fontosabb szerepet az emberek életében - mondta el Naszlady Éva.

A színművet az eredeti, 1922-ben megírt szöveg szerint, szinte változtatás nélkül állítják színpadra, a Tihanyi Ildikó által tervezett díszletek, jelmezek a száz esztendővel ezelőtti világot idézik meg.

A rendező kiemelte: nem híve az utóbbi időben divatossá vált, aktualizált, "magyarról magyarra" történő fordításnak. Nem a szépen megírt műveket kell újrafordítani a mai nyelvre, hanem az emberek érdeklődését kell felkelteni, hiszen mindezzel szélesíteni tudják a szemléletüket, gazdagítani a szókincsüket - hangsúlyozta.

Szép Ernő (1884-1953) pontosan tudta, hogyan működik a színház, ezért ha híven követik leírásait, megelevenedik a száz esztendővel ezelőtt papírra vetett történet. Ugyanakkor a darabnak van egy mélyebb, bonyolultabb, a darab lírájával, költészetével kapcsolatos, kevésbé tolmácsolható rétege is, amelytől könnyek gyűlnek a nézők szemébe, vagy éppen önfeledten kacagnak - mutatott rá a rendező.

A néma szereplőt, Édes Babát Bellus Attila alakítja. Édes Baba az önzetlen szeretet, a jóság megtestesítője, aki egyformán reagál jóra, rosszra, ugyanakkor boldogságnak éli meg, amit mások szomorúságnak gondolnak - vélekedett Naszlady Éva.

A főbb szerepeket Besenczi Árpád, Ecsedi Erzsébet, Kovács Olga, Pap Lujza, Lőrincz Nikol, Barsi Márton, Wellmann György, Mihály Péter, Czegő Teréz játssza.

 

Forrás: MTI | 2014. 02. 05

Híradó.hu