Balfácánok érkeznek - A Hevesi Sándor Színház pénteken tartja idei első premierjét

A Hevesi Sándor Színház kipróbált vígjátékkal indítja a 2016/2017-es évadot, méghozzá az igazgató, Besenczi Árpád rendezésében. Egyszersmind ő játssza a darab egyik főszerepét is.

PEZ_3682 

Az egyik legnépszerűbb kortárs francia vígjátékíró, Francis Veber (79) könnyfakasztó komédiája, melyből Dilisek vacsorája címmel film is készült (1998), megérkezett a Hevesi Sándor Színház színpadára. - írja a zalaegerszegi teátrum színlapja. A színház, mint a korábbi tájékoztatásokból kiderült, idén könnyedebb előadásokkal várja a publikumot. A húsz évnél is régebben született történet szerint Pierre (Besenczi Árpád) és barátai szerda esténként együtt vacsoráznak, és aki a legidiótább vendéget viszi magával, az a vacsora után jutalomban részesül. Pierre egy nap valóságos kincsre bukkan, Francois Pignon-ra (Kiss Ernő), a tökéletes balfácánra, aki szerencsét hozhat neki. De Pignon vendéglátója nyakán marad, az őrületbe kergetve ezzel őt és környezetét. Az alapszituációhoz további, garantáltan vidám perceket szerző baráti csapat csatlakozik fel.
A darabot idehaza először 1999-ben játszotta a fővárosi József Attila Színház, ebben egy harmadik figurát (Leblanc) alakított az egerszegi színház vezetője, aki korábban elmondta, rendezői munkájában előnyt jelent számára, ha olyan darabot visz színre, amiben már maga is játszott. (Leblanc-ot nálunk ezúttal Baj László formálja meg.) A budapesti bemutatón Kern András és Koltai Róbert kapta a két főszerepet.
A Balfácán hálás szereplehetőségeket kínál a színészeknek, érdemes a figurákat alaposan kidolgozni, hiszen a jellemkomikum az alapvető építő köve a komédiának. (Melynek filmváltozatában Gérard Depardieu is játszott.) A zalaegerszegi társulatban az említetteken kívül Lőrincz Nikolt, György Jánost, Kovács Olgát, Szakály Aurélt láthatja a közönség. A díszletekről Mészáros Tibor, a jelmezekről Szőke Julianna gondoskodott.
Premier pénteken este hét órakor.

Arany Horváth Zsuzsa

2016. október 06.

Zalai Hírlap online