Egy szálfatermetű banyát ne sajnálj!

A történet lehetne mélyen szomorú is, hiszen egy kisgyereket épp arra tanít jó sok felnőtt, hogyan kell és lehet csúnya módon kibabrálni másokkal. De ezúttal (is) a végletes abszurdba tesz két felvonásnyi kirándulást.

zs109 

Nehéz, de talán nem is kell Rideg Sándor 1920-as, 30-as évekbeli gyerekkorába helyezkedni, amikor beülünk az Indul a bakterház című regényéből készült színpadi változatra a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházba. A szöveg kifacsart életképeket tár elénk az akkori (?) hazai tanyavilág retardált figuráinak megidézésével, s a nyomában járó filmes és színházi adaptációk is ezen a nyomvonalon haladnak.

Ezúttal a zalaegerszegi teátrum állandó vendége, alapítója, s immár örökös tagja, Böhm György rendező dúsítja az alapszövetet, melyet a végletekig tekert vígjátéki felfogás keretei közt értelmez mindenki, aki hozzányúl. A történetvezetés helyett a felvonultatott karakterek kínálnak kedvező lehetőséget, őket a laza szituációhalmazon átkergetve, a jeleneteknek – a groteszk ezer attribútumát hadrendbe állító – felöltöztetésével nyerhető egy kacagtató este nézőnek, színésznek egyaránt.

A bakterházba új kisbéres kerül. A bakter, a családja és az arra járók tablója leginkább törvényen kívüli cselekedetekre inspirálja Bendegúzt, még szerencse, hogy a rokonsága által eladott kiskamasz felveszi a kesztyűt, igyekszik kamatostul visszaadni, amit kap. A többi móka-kacagás, igaz, a kegyetlenebb fajtából, ráadásul a darab végi fortisszimóig folyamatosan fokozni kell az abszurdot. A figurák egyre inkább kifordulnak önmagukból, az ismétlődő kedélyes-veréses szaladgálásnak át kell csapnia valóságtól elrugaszkodott üldözősdibe, mert ez a humorforrás veleje, amit kötelezően színez a végtelenített iddogálás eljátszása. Idáig nem túl eredeti a koncepció. Amitől jólesően böhmös lesz, az a színészeknek jókora teret adó ötletek tobzódása. A fedőből így lesz defibrillátor, hogy csak egyet idézzek... Itt érdemes a figyelembe ajánlani a darab zenei keretét. Máriás Zsolt zenei vezető a Volt egyszer egy vadnyugattól, Kálmán Imre Cirkuszhercegnőjén, a Hej rigó, rigón, a Pálinkadalon át a Bella csao-ig bezárólag válogatott. A mix kicsit délszláv hatású lesz, ami egy másik filmet idéz. A közönség rezonál a jól ismert dallamokra, míg a popularitás mederben tartott. 

A teljes cikk IDE kattintva elolvasható! 

Arany Horváth Zsuzsa 

2023. október 22.

ZAOL