Eriek Verpale: OLIVETTI 82

monodrámaolivetti_negyzet

fordította: Bellus Attila

Lakásszínház az Ady 10-ben

Az előadást a Zala Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben mutatjuk be, a produkciót lakásszínházunkban, az Ady utca 10-ben játsszuk tovább.

A MASZK Egyesület (Szeged) és a Hevesi Sándor Színház (Zalaegerszeg) koprodukciója.

 

Gent, Belgium, 90-es évek eleje. Bernard van der Wielét, az írót, gyilkosság elkövetésének alapos gyanújával vádolják, ám ő nem érti, hogy miért tartják fogva. A kihallgatás egészen addig eredménytelen, amíg elé nem tesznek egy írógépet. Hosszú évekkel ezelőtt egy ugyanilyen Olivetti 82 típusú írógépen kezdte írni első könyvét. Most is a gépelés kényszere indítja el a szavak, visszaemlékezések áradatát. Bernard felidézi kisiklott életét.

 

Eriek Verpale flamand író Olivetti 82 című színházi monológja egy ember eltorzult sorsával szembesít, életének abban a pillanatában, mikor rákényszerül, hogy tetteivel végre önmaga is szembenézzen. A visszaemlékezések láncolata azokat a döntéshelyzeteket és befolyásoló tényezőket mutatja fel (mint a nácizmus és antiszemitizmus nemzedékről nemzedékre öröklött, megnyomorító következményei, a keresztény vallás álságossága, az ortodox zsidó vallás rigiditása), melyek szerepet játszottak abban, hogy a férfi élete – legjobb szándékai ellenére is – vakvágányra futott.

 

Ez a monológ a valahova tartozni akarás és a kitaszítottság credója.

  # produkciosszorok_15_16_olivetti-82-1

Bernard van de WieleBellus Attila

 

Színpadkép, jelmez, zenei összeállítás: Dégi János és Bellus Attila

 

Rendező: Dégi János


Bemutató: 2015. november 9.

18askarika  


Kapcsolódó oldalak: