Étkek a víziparadicsomban

A családi kikapcsolódás, a vízparti időtöltés, az ételkülönlegességek randevúja és a közösségi szolidaritás együttes példája immár 15 éve az ilyenkor augusztusban esedékes jótékony célú főzőakció a megyeszékhelyi víziparadicsomban.

 

aqua

Ahogy azt már mindenki jól tudja, az Aquacity és a zalaegerszegi önkormányzat koordinálásával zajlik le az a főzőverseny, amelynek bevételét jótékony célra ajánlják fel a résztvevők. Idén 57 csapat nevezett az akcióra, vállalatok, szervezetek, civil közösségek kínálták étkeiket tegnap a víziparkban a fürdővendégeknek. Az összegyűlt pénz tavaly a megyei kórházat és a színházat gazdagította, idén az idősek otthonát fogja. Utóbbiban a lift felújítását szolgálja a befolyt összeg.

fozoverseny 

Bár a kezdetekkor a bogrács volt a főszereplő az Aquacitys főzőnapokon, ma már oly széles a választék, hogy minden kényes ízlésű fogyasztó talál kulináris izgalmakat, ha a jótékonysági napon kilátogat. Márpedig ezúttal is négyezer felett volt a vendégek száma, akik az 57 csapat által készített temérdek ételt maradéktalanul elfogyasztották. A falatozás nem csak a fürdőzőkre várt, hiszen a szervezők által felkért zsűri is minősítette az elkészült kínálatot. Fentős Gyöngyi, az Aquacity képviseletében vállalkozott a kóstolásra, ebben társa volt Vigh László országgyűlési képviselő és Bali Zoltán, a megyeszékhely önkormányzati képviselője. A feladat nem volt könnyű, hiszen egy-egy csapat többféle étellel is támadt: a grillek, húsok, pörköltek, lecsók, gulyások mellett a prószák, saláták, palacsinták, sütemények ezerféle változata került a tányérokba és akkor még a védőitalokról nem is szóltunk. A parlamenti képviselő pedig vidám keresztkérdésekkel nehezítette a feladatot, az alapanyagok fellelési helyét, származását tudakolva. Végül minden csapatnak jutott díj, amelyeket az általuk kínált étel inspirált.
- Mi először vagyunk itt, babgulyást készítünk Horváth Péter katasztrófavédelmi munkatárs vezetésével - mondta a Zalai Hírlap csapata közelében tanyát ütött Különleges Mentők oszlopos tagja, Supák Sándor.
A Nagycsaládosok Egyesülete ezzel szemben a kezdetektől jelen van, tegnap több mint hetvenen voltak jelen. Idén tarhonyás lecsóval jelentkeztek, korábban mindig töltött káposztával érkeztek. Tavaly 260 adag fogyott el belőle.
- Az alapanyagok a tagjaink kertjeiből származnak - mondta az egyesület vezetője, Ruisz Cecília, hozzátéve, miután ők is számos jótékony akció kedvezményezettjei, kötelességük, hogy ők is segítsenek, amikor tudnak.
A tegnapi alkalom is bizonyította, a zalaegerszegi főiskolák (immár egyetemi rangban) sosem fognak mellé a palacsintával. A számtalan, már közkedvelt sós és édes változat mellett ezúttal csalafinta palacsinta is készült, némi alkoholfürdőt vett gyümölcstöltelék segítségével.
A megyei kórház kollektívája, lapunkhoz hasonlóan idényétellel sorakozott fel: a dr. Halász Gabriella főigazgató vezette társaság könnyű lecsót készített. Az egészséges és különleges konyha jegyében tarolt a városgazdálkodásiak erdélyi pisztrángja. A nyolcvan adag halacska Győrből érkezett, mondta Szabó Márta, hogy rozmaringba, citromba öltözve fokhagymás öntettel locsolkodva találjon éhes szájra. Ha már Erdély, az MSZP csapata brassói pecsenyéje sem maradt parlagon. Az édesszájúak a nyugdíjasklubok felé is vehették az irányt, a standokon réteshegyek, fánkok, lepényhalmok kellették magukat.
A bevételt a zárás után vették számba a szervezők, arról később tájékoztatunk.

Arany Horváth Zsuzsa

2016. augusztus 15.

Zalai Hírlap online