Mi zajlik az öltözőkben? A színház öltöztetőnőivel találkoztunk

A Hevesi Színház Evita musicalje látványában is elvarázsol. Nem csak a színészek ének teljesítménye, hanem a sok szép ruha is lenyűgözi az embert.


IMG9160-1 

A második felvonásban emeltnyi magas szoknyában jelenik meg Eva Perón, ami bravúros megoldás. De, hogy vette fel ezt a szoknyát az Evitát játszó Debrei Zsuzsanna, vagy Foki Veronika, lévén, hogy a két művésznő felváltva játssza a szerepet. A rejtélyt is megoldandó, az öltöztető nőkkel folytatjuk a színházi háttérmunkát bemutató írásainkat.– Az előadás előtt legalább egy órával már a helyünkön vagyunk – mondja Jámborné Némethy Mária az öltöztető tár vezetője. – Mindig akad olyan javítani való, amit azonnal el kell végezni. Bármikor elrepedhet egy nadrág, leeshet egy gomb, elszakadhat egy szalag. Varrógépünk is van, ha nem lehetséges a kézi javítás ezzel oldjuk meg a problémát – teszi hozzá. Szavait alátámasztandó szinte beviharzik a kis szobába Bot Gábor, aki Chet alakítja a darabban, s egy ruhát nyom Kerkainé Szőke Erzsébet kezébe.

– Varrd meg Erzsi kérlek ezt a szakadást – kéri, s már megy is tovább.

– Azért kérte közvetlenül Erzsit, mert felosztjuk, hogy hármunk közül ki, kit öltöztet. Évekkel ezelőtt még tíz öltöztetőnő dolgozott a színházban, most hármunknak kell mindent megoldani – világosít fel a tárvezető.– Én a fiukért felelek – mondja Erzsi, miközben varrja a ruhát. Kerkainé Szőke Erzsébet két éve dolgozik öltözetőként a színházban. – Az Evitában nagyon sok szereplő lép színpadra, csak ingből több mint harmincat használnak egy-egy előadás alatt. Aztán itt vannak az egyenruhák, a férfi statiszták ruhái, lábbelii...– Evitát, vagyis Eva Perónt én öltöztetem, ebben a darabban ő kizárólag az én felelősségem – kapcsolódik a beszélgetésbe a harmadik kolléganő, Mester Ferencné Judit, aki 2002 óta öltöztető a Hevesiben. – Mivel kettős szereposztásban alakítják Evát, a ruhákból is két teljes kollekció készült. Természetesen mindenki mindenhol segít, ha kell, de azért fontos pontosan elosztani a munkát, mert amikor az előadás zajlik, sokszor szinte az egész folyosó tele van öltöző emberekkel. Most táncosok is fellépnek, meg sok statiszta is szerepel az előadásban.Az Evita jelmezeit a Jászai-díjas Kemenesi Tünde álmodta meg. Az öltöztetők a premier előtt egy héttel kapcsolódtak a próbákba, ismerték meg a ruhákat. Ekkor alakultak ki a pontos feladat elosztások, helyükre kerültek a ruhák, s a jelmezes próbák során megtanulták, miként lehet a legkönnyebben belebújni a legbonyolultabb holmiba, lábbelibe is. Ilyenkor dől el, hogy melyik színész tudja maga is levetni például a csizmáját, vagy kell-e segíteni lehúzni a lábáról.– Miután vége a darabnak minden ruhát összeszedünk, s amit kell, az átadjuk Balogh Istvánné mosónőnek. Minden előadás kimosott, frissen vasalt, vagy tisztított ruhákkal kezdődik – említi Mária.Fél hét van, elhagyjuk az öltöztető tárt, s elindulunk öltöztetni. Ezen az estén Foki Veronika játssza Evát. A művésznő a tükör előtt ül, a sminkjét igazítja. Van még egy kis időnk, ezalatt Mesterné Judit megmutatja Eva ruhatárát, s az emeltnyi szoknyáját. Ami a nézőtérről elegáns öltözetnek látszik, az valójában egy kör alakú vas állvány, ami a hatalmas szoknyát tartja, s hátul egy vas lépcső vezet fel a szoknya derekáig. Eva ezen megy fel, s áll a szoknya elé. Mindez lentről úgy látszik, mintha ezt is ő viselné.
Közben Mester Edit művésznőre is ráadják a nehéz hatású királynői ruhát. Mária és Judit végzi az összefűzéseket, a kapcsok beakasztását, s a gallér, no meg a kesztyű feladását. Miután mindez megvan, irány a fodrászat, ahol a parókát igazítják a művésznő fejére.A folyosó már tele van szereplőkkel, kisgyermekektől a fiatal táncosokig, s az idősebb statisztákig sokan sürgölődnek a folyosón. Juan Perón, azaz Urházy Gábor elegánsan sétál a folyosón, s az egyik statisztával, az ilyen munkát először vállaló Kisházi Gáborral beszélget. Kisházi Gábort nagyon sokan ismerik Egerszegen, hiszen nyugdíjba vonulásáig a megyei rendőr-főkapitányság szóvivőjeként dolgozott.– Valamikor tanultam énekelni, megkértek a barátim, hogy próbáljam meg a szereplést. Ilyen feladat ugyan nem volt a bakancslistámon, de belevágtam. Nem bántam meg, mert ez nagyon érdekes világ. Nekem is többször kell öltöznöm, ez megy egyedül is, mert nem bonyolult a ruhám, legfeljebb a csokornyakkendőt igazítják meg a lányok – mondja Kisházi Gábor.
Erzsi még segít a Magaldit alakító Hertelendy Attilának is megigazítani a csokornyakkendőjét, György János is kéri a gallér bekapcsolását. Színpadra szólítják a szereplőket, kezdődik az előadás.– Azt feltétlenül kérném megemlíteni, hogy mi hárman barátnők is vagyunk, s nagyon szeretjük a munkánkat. Érezzük, mi is kellünk a sikerhez – kéri Mesterné Judit.-A színészekkel nagyon jó a viszonyunk, mindenki szívélyes hozzánk. A legnagyobb művészek a legközvetlenebbek. Hát hogyne tennénk meg értük mindent, amivel csak segíteni tudjuk a fellépésüket. A bemutató előadásig egy kicsit feszültebb a légkör, ezt követően mindenki megnyugszik – köszön el Jámborné Némethy Mária, mert a továbbiakban már kizárólag az előadásra kell koncentrálniuk. Ráadásul többször nem is az öltözőben, hanem a színpad mellett kell villámgyorsan átöltözni a szereplőknek, a ruhákat ott kell kézre-, vagy feladniuk. A néző mindebből semmit sem vehet észre – az ő illúzióját nem zavarhatja meg semmi...

Győrffy István

2017. december 14.

Zalai Hírlap