ELHUNYT GYÖRGY JÁNOS SZÍNMŰVÉSZ

Mély fájdalommal, és megrendüléssel tudatjuk, hogy György János színházunk Örökös tagja, Aase-díjas színművésze 66 éves korában 2019. július 4.-én elhunyt...

jred 

2003-ban Aese-díjjal tüntették ki, amit Gobbi Hilda alapított végrendeletében, hogy elismerjék a magyar színházi előadások epizódszerepeinek megformálóit. A díjat évről évre két férfi és két női színész kaphatja, akik közül az egyik vidéki, a másik budapesti társulat tagja.

György János 1953. március 6-án született Keszthelyen. Színészi pályáját 1971-ben az Állami Déryné Színházban kezdte, három évvel később a kecskeméti Katona József Színház szerződtette. 1984-ben lett a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház társulatának színművésze, 2012-ben örökös taggá választották. 

– A szabadtéri színház közelében laktunk, és mint kölykök, ott futkostunk a színpadon, ott játszottunk nyáron. Jött a győri, a veszprémi és a kaposvári színház, három-három darabot lehoztak, mi gyerekek segítettünk, mikor megérkezett a díszletszállító kocsi, behordani ezt azt, néha elküldtek bennünket borért a kocsmába, néha bekerültünk statisztálni. A Gül Baba Rajkójának van vagy nyolc gyereke, nem volt honnan összeszedni őket, mi meg kéznél voltunk. Ránk adták a cigányruhákat, kaptunk egy tábla csokit a végén. Ott csapott meg a szele – mesélte az ahetedik.hu oldalnak. 

A Színművészeti Főiskolára nem vették fel, így az Állami Déryné Színházhoz csatlakozott, majd a kecskeméti és a zalaegerszegi színházba is a legendás Ruszt József szerződtette. Az utóbbi teátrumban számos igazgatóváltást megélt, mindegyik új direktor maradásra bírta. Nem kellett sokat győzködni, György János sem akarta a vidéki várost elhagyni.

ÉN SOHA NEM AKARTAM HŐSÖKET JÁTSZANI. NEM IS AZ A TÍPUS VOLTAM,

nem voltam jóképű, nem voltam Rómeó, különben is, a Hamletben a jó szerep az Első sírásó – mondta az ahetedik.hu-nak adott interjúban.

Színház.org