ÉRETTSÉGI - új premierrel várja a közönségét a Hevesi Sándor Színház

Fodor László Érettségi című vígjátékát viszi színre a Hevesi Sándor Színház, a bemutató előadás pénteken este lesz. A darabot Farkas Ignác Jászai-díjas színművész, a társulat vezető művésze rendezi.

Erettzaol 

Fodor László, a szerző, eredeti nevén Friedländer méltatlanul elfeledett alkotó, mondta a darabra hangoló beszélgetésünkkor Farkas Ignác.

– Még a színházi szakmában is kevesen tudják, hogy az 1911-ben Budapesten született író a Vígszínháznak is írt darabokat, majd a harmincas években a kényszerű emigráció után Amerikában is sikeres forgatókönyvíró lett. Még Hollywood is foglalkoztatta. Noha a háború után átköltözött Európába, Magyarországra már nem tért vissza. Sok-sok film, tévésorozat szerzőjeként tartják számon a német nyelvterületen. Jó tollú, jó stílusú íróról van szó, aki nemcsak kortársként, de a művészi teljesítményben is mérhető Molnár Ferenccel, az ismertség persze nem egyformán érinti kettejüket. Finom humor, árnyalt párbeszédek jellemzik, az Érettségi 1935-ben született, s valóban az akkori, még békeidőknek mondható világot idézi fel. A történet egy budai leánygimnázium diáksága és tantestülete hirtelen adódó problémájába csöppenti a nézőt...

A teljes cikk IDE kattintva elolvasható! 

Arany Horváth Zsuzsa 

2021. november 12.

Zalai Hírlap