Premier az egerszegi Hevesi-színházban: A fejedelem főszerepében Bot Gábor

Az Isten pénze, a Szent Péter esernyője, a Legyetek jók, ha tudtok, a Zrínyi 1566 után A fejedelem című musicalt állítja színpadra a Hevesi Sándor Színházban Moravetz Levente rendező, író, színművész, producer. Őt kérdeztük a pénteki premier közeledtén.

feg-34- 

Tíz évvel ezelőtt született meg a II. Rákóczi Ferenc fejedelem életét, az 1707-1711 közt zajló kuruc felkelést és annak elbukását feldolgozó A fejedelem című zenés játék, amelyet először Egerben, majd két hét múlva Sárospatakon játszott a Moravetz Produkció által felkért alkalmi társulat. Az elmúlt években számos hazai és határon kívüli magyarlakta területen került a közönség elé. Vajon tíz év alatt változik-e a rendezőt érő hatások miatt egy történelmi témájú darab? 

 

- Érvényesebb, mint akkor - mondja felvetésemre a rendező, hozzátéve, a darab ezzel együtt őrzi az eredeti állapotát, de az nem vitatható, hogy a Rákóczi által megfogalmazott mondatok ma is megállják a helyüket. Sőt, a jelenlegi világhelyzetet, status quót figyelve is aktuális. Annak idején, a Zrínyi 1566 bemutatása után kérte az észak-magyarországi közösség, nevezetesen Borsod-Abaúj- Zemplén megyei vezetése, hogy Rákócziról is szülessen hasonló igényű színpadi vagy szabadtéren is játszható mű. 

 

- Gondolta volna színészi pályája kezdetén, hogy így beleássa magát a magyar történelembe? 

 

- Mindig érdekelt a történelem, de hogy ennyi kutatómunka lesz az életem része, arra nem számítottam, de egyik hozta a másikat. A 2003-as Egri csillagokkal kezdődött. Ezúttal főleg forrásokból dolgoztam, méghozzá Rákóczi eredeti szövegeiből. Én őt az első öt legfontosabb magyar államférfiú közé sorolom, akit annak ellenére nem ismerünk eléggé, hogy nincs olyan magyar település, ahol utca ne lenne elnevezve róla. Moravetz Levente drámája Rákóczi színre lépése előtt évtizedekkel kezdődik, egy jóslat indítja a történetet, mely a magyarság vezető alakját a Rákócziak közt keresi. 

A teljes cikk IDE kattintva elolvasható! 

Arany Horváth Zsuzsa

2021. december 17.

Zalai Hírlap