Premier: A király beszéde című színmű pénteken az egerszegi Hevesi-színház színpadán

Hogyan lehet betartani a királyi fenséggel való érintkezéskor elvárt magatartási szabályokat, amikor egy herceg dadogását kell orvosolni? Miként lesz két egészen eltérő világot képviselő férfiból az egymásrautaltság élménye révén barát? Elfogadható, megérthető a tőlünk idegen szemlélet, nézőpont?

kir-19- 

A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház legújabb, először pénteken színre kerülő darabja (A király beszéde) ezeket a kérdéseket és a lehetséges válaszokat kínálja számunkra. A színmű filmváltozatát sokan ismerhetik, a VI. Györgyként trónra lépő király szerepéért Colin Firth az Oscart is megkapta, noha a beszédtanárt alakító Geoffrey Rush is megérdemelte volna. A színházi előadásnak jót is tesz meg nem is a filmes előkép, hiszen a nézőnek van előzetes képe a történetről, de el is kell felejtenie, amit látott, ha át akarja adni magát a vászonhoz képest sokkal elevenebb élménynek. 

David Seidler, a valós alapú, csak kevés fikciós elemmel dúsított történet forgatókönyv­írója maga is beszédhibás volt, ahogy Albert, azaz Bertie, az angol királyi dinasztia hercege, majd VI. Györgyként királya. A XX. század húszas, harmincas, negyvenes éveiben járunk, Európát két ideológia, illetve diktatúra fojtogatja, Anglia szinte egyetlenként tartja távol magát a fasizmustól. A monarchiát azonban gondok gyötrik: V. György haldoklik (Farkas Ignác formálja), a sorban következő fia nem méltó a trónra (elvált amerikai nőt szeret), York hercege (a zalaegerszegi előadásban Urházy Gábor László alakítja) pedig a dadogása miatt nem tudja elmondani a legrövidebb beszédet sem – épp ezekben a vészterhes időkben, amikor az alattvalók világos álláspontra vágynak. A megoldást Erzsébet hercegné (Magyar Cecília alakítása), a mostani uralkodó, II. Erzsébet édesanyja találja meg az ausztrál (bevándorló) beszédtanár (Kiss Ernőt láthatjuk a szerepben) személyében, akiről kiderül, zseniális pszichiáter is... egyben

 

A teljes cikk IDE kattintva elolvasható!

Arany Horváth Zsuzsa 

2022. február 10.

Zalai Hírlap