Legyetek szeretettel! Mihály Péter főszerepet játszik a Boldog Brenner János életét bemutató filmben!

A körmendi születésű Mihály Péter játssza az egyik főszerepet a Legyetek szeretettel! című, Boldog Brenner János életét bemutató filmben. A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház színésze Palotás Dénes szentgotthárdi rendőrfőnököt alakítja a sorozatban, akinek személye valós, neve kitalált. Ő vezette a Brenner-ügy gyilkossági nyomozását.

Mihály Péter életének első felét Körmenden töltötte, az utóbbi több mint húsz év azonban már Zalaegerszeghez köti. Talán harmadik osztályos lehetett, amikor kapcsolatba került a körmendi színjátszókkal, ez döntőnek bizonyult a továbbiakra. Gyakorlatilag az utcáról került be a színház világába, minden komolyabb tapasztalat nélkül. Ha voltak is nehézségek, összességében sikerrel vette az akadályokat. Mára meghatározó tagja a zalaegerszegi társulatnak, ebben az évadban négy darabban szerepelt: Szakcsi Lakatos Béla Cigánykerék című musicaljében, a II. Rákóczi Ferenc életét bemutató A fejedelem című rockmusicalben, A király beszédében és A kőszívű ember fiaiban. 

– Szerencsére ez az évad most már teljesen koronavírus nélkül ment le, gyakorlatilag lehet azt mondani, hogy szinte visszapattant a nézőszám. A bérletszámunk csökkent ugyan a Covid előtti időszakhoz képest, de így is hónapok óta telt házzal mennek az előadásaink. Gyorsabbnak látszik a visszarendeződés, mint ahogy arra előzetesen számítottunk. Zalaegerszegen mélyen be van ágyazva az a hagyomány, hogy az emberek színházba járnak, úgyhogy nincs baj – kezd bele Péter, akit váratlanul talált meg a Brenner János rábakethelyi káplánról szóló film egyik főszerepe. Váratlanul, de lehet, hogy nem véletlenül, merthogy így visszatérhetett Vas megyébe, ahol amúgy otthonosan mozog. 

– A zalaegerszegi társulat értesítést kapott arról, hogy lesz ez a film, amelynek készítői elsősorban vidéki – szombathelyi és zalaegerszegi – színészekkel képzelik el a munkát. Négy gyermekem van, és pörög a színházi munka is, így meg sem fordult a fejemben, hogy elmenjek a castingra. De a sors mást hozott. A válogató napján nem tudtam órát tartani Nagykanizsán a gimnáziumban, ahol tizenkét éve alapítottam drámatagozatot. Amikor ez kiderült, akkor egy hirtelen ötlettől vezérelve úgy döntöttem, mégis benézek a válogatásra. Ott akkor ebből semmit nem éreztem, de utólag már tudom, hogy amint beléptem az ajtón, a rendező, Szilágyi Andor kiválasztott. Kimondottan Palotás Dénes, a szentgotthárdi rendőrkapitányság parancsnokhelyettese szerepére castingolt engem. 

A rendőrről annyit kell tudni, hogy ő volt a Brenner-gyilkosság kiemelt nyomozója – teszi hozzá Péter, akit korábban is többször hívtak napi és heti tévés sorozatokba játszani, de időben soha nem tudta összeegyeztetni. Ezúttal más volt a helyzet, hiszen a produkció rendszeresen tárgyalt a színházzal, így gördülékenyen össze tudták hozni a forgatási napokat. – Ez a film nagy ajándék nekünk színészeknek, és azt hiszem, az lesz a nézőknek is. Az egerszegi társulatból én kaptam a legnagyobb szerepet, ez öröm és megtiszteltetés egyszerre. A nyomozó szerepe nagyon fontos szálat jelent a történetben, hiszen Palotás Dénes hallgatja ki az összes létező gyanúsítottat. Persze nem szabad megfeledkezni arról, hogy melyik történelmi korban járunk. Az 1950-es években zajlanak az események, ehhez képest kell elképzelni a nyomozást is, gyakorlatilag elég erős prekoncepcióval. A nyomozó neve nem ez volt, de létező fiatalemberről beszélünk, akit annak idején megbíztak a nyomozással. Szilágyi Andor rendezővel – aki egyébként a forgatókönyvet is írta – többször beszélgettünk arról, hogy nagyon kevés a történetben az olyan szál, ami teljes mértékben fikciós. 

Nagyon jó volt belecsöppenni a forgatásba, mert ez egy profi világ minden nehézségével és minden előnyével együtt. Azt is muszáj megjegyeznem, hogy jó kapcsolatok alakultak ki a színészek és a stábtagok között. Ez azért is fontos, mert a színészeknek elég kevés lehetőségük van arra, hogy találkozzanak, vagy ne adj Isten meg is nézzék egymást. Ebben is hiánypótló tudott lenni ez a forgatás, hiszen egész napokra össze voltunk zárva az ország különböző részeiről, így egy picit kinyílt számunkra a világ. Nagyon érdekes, hogy a szombathelyi és a zalaegerszegi színház ott van egymástól gyakorlatilag hatvan kilométerre, de a tagok olyan sokat dolgoznak, hogy bármennyire pici is a távolság, szinte izolálva van a két társulat. Péter előzetesen is ismerte Brenner János történetét, hiszen eredetileg Vas megyei, de amikor megkapta a forgatókönyvet, egy ültő helyében elolvasta, nem tudta letenni. Egy éjszakát rászánt, aznap kimaradt az alvás egy az egyben...

A teljes cikk IDE kattintva elolvasható!

2022. június 5.

VAOL