Farkas Ignác a díjazottak között

A Zalaegerszegért-díjat színházunk színművésze december 19-én veheti át.Farkas_Ignac

Idén nyolc magánszemély és két civil szervezet veheti át december 19-én ünnepélyes keretek között a Zalaegerszegért-díjakat.

Erről közgyűlés utáni sajtótájékoztatóján számolt be Balaicz Zoltán polgármester. A névsor, amelyről csütörtökön döntött a testület: Csapó Béla, a város egyetlen gránitdiplomás pedagógusa, Farkas Ferenc szobrászművész, Farkas Ignác színművész, Kauzli Józsefné és Zsuppányi Gyula korábbi önkormányzati képviselő, Király Imre, a csácsi Évgyűrűk Nyugdíjas Klub vezetője, Unyi János korábbi intézményvezető, Varga Kálmán György helytörténész, valamint a Zalaegerszegi Diabétesz Egyesület és a Zalaegerszegi Szív- és Érbeteg Egyesület.
– Az alakulóülésen meghirdetetteknek megfelelően kompromisszumkész és konszenzuskereső volt a választások utáni első rendes közgyűlésünk, hiszen a legtöbb előterjesztést egyhangúlag fogadta el a testület – értékelt Balaicz Zoltán.
A közgyűlés megszavazta a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány és a Millecentenáriumi Közalapítvány alapító okiratának módosítását, amit a kuratóriumukban történt személyi változások indokoltak. Mivel ezekből az utóbbi időszakban sok volt, ez a napirend decemberben visszakerül a közgyűlés elé. A cél: kisebb, hatékonyabb kuratóriumok létrehozása.
Tárgyalta a testület Zalaegerszeg 2014-20-ra vonatkozó Integrált Területi Programját, amit minden képviselő megszavazott. Ez, hangsúlyozta Balaicz Zoltán, azt jelenti: a patkó minden oldalán hasonlóan gondolkodnak a város jövőjéről.
Dr. Kovács Gábor jegyző a kiskertek haszonbérletével kapcsolatos előterjesztés kapcsán elmondta: a földforgalmi törvény szerint földhasználó, haszonbérlő csak földműves minősítéssel rendelkező személy vagy szervezet lehet. A kiskertek művelői nem azok, tette hozzá, így több város, köztük Zalaegerszeg is kezdeményezte a törvény módosítását. Amíg ez megtörténik, a bérlők türelmi időt kapnak. A közgyűlés ugyanis kinyilvánította, hogy az október 31-én lejárt földhaszonbérleti szerződések esetében, az azok hosszabbítását kérelmező, földművesi jogosultsággal nem rendelkező és 1 hektárnál kisebb területet művelőknek az általuk bérelt területeket 2015. február 28-ig nem kell elhagyniuk.

2014. november 14.

Zalai Hírlap online