Emlékezés Ruszt József színházalapító, rendezőre

uszt József Kossuth- és Jászai-díjas rendezőre, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház alapítójára, a társulat örökös tagjára emlékeztek július 4-i születésnapja alkalmából a Dél Hercegnője lakóház falán lévő emléktáblánál.

ruszt_1 

Évadzáró társulati ülés a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban

A Hevesi Sándor Színház nézőszáma már majdnem újra eléri a Covid előtti időszakot. A 2023/2024-es évadban 73 ezer néző, 8827 bérletes látogatta a fennállása 40. évfordulóját is ebben a szezonban megünneplő teátrumot, mely ezúttal hat nagyszínpadi produkcióval, két Tantermi Deszka bemutatóval, 257 előadással várta visszapártoló közönségét.

screenshot-www.zaol.hu-2024.06.14-18_34_43 

Három válságos év után jó nézettségi eredmények

A színház előadásainak szüneteiben mindig vitáznak a nézők az éppen látott darabról, van, akinek tetszik az előadás, másoknak nem. Mindez természetesnek mondható, de mit mutatnak a nézői adatok, mert azért a bérlet- és a jegyvásárlási számok alakulása sokat elárul az általános tetszésről is, hiszen ma már egyáltalán nem mondható olcsónak a színházlátogatás, s az emberek jobban meggondolják, mire adják ki a pénzüket.

Franciek 

„Pörgök ezerrel” – 70 éves Ecsedi Erzsébet!

Ecsedi Erzsébet amatőr csoportokban kezdett színjátszással foglalkozni. A 25. Színház stúdiójában végzett. 1975-től játszott a Várszínházban, a Népszínházban, a Stúdió K-ban később a Kecskeméti Katona József Színház, majd a szolnoki Szigligeti Színház tagja lett. 1991 és 1995 között, majd 1999-től a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház tagja, 2022 óta a társulat örökös tagja. A Színházi Kritikusok Céhének korábbi Életmű-díjasa április 24-én töltötte be 70. életévét, ez alkalomból készült vele interjú.

ezgif-4-f7097ee9bf 

Színházi világnap – Jon Fosse üzenete

A Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) kezdeményezéseként a Színházi Világnapot minden év március 27-én ünnepeljük, elsősorban azzal a céllal, hogy a szakma felhívja a figyelmet a színházművészet – és tágabb értelemben a kultúra – fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását. A jeles napot 1978 óta a világ valamennyi országában üzenettel köszöntik a teátrumok alkotói, amelyet idén Jon Fosse norvég író, drámaíró fogalmazott meg, és amelyet az előadások előtt a színházakban felolvasnak.

fe_800_500_jon_fosse 

Elkészült a Hevesi Sándor Színház jövő évi műsorterve

Sajtótájékoztató keretében ismertette a Hevesi Sándor Színház a 2024/25-ös évad programjait. A zalaegerszegi teátrum hat nagyszínpadi előadással készül és két ifjúsági darabot állít színpadra a Lázár Ervin Program támogatásával. A színház nézőtéri büféjében rendezett sajtóeseményen részt vett és köszöntőt mondott Vigh László országgyűlési képviselő, valamint Balaicz Zoltán polgármester.

szinhaz_jovoevad_1 

Negyvenegy éve a színházi jelmezek között

A mondás úgy tartja, nem a ruha teszi az embert. Azért néha mintha mégis más karaktert adna. Farsang idején gondoltam, olyan riportalanyt keresek, aki nemcsak ilyenkor, hanem egész évben átváltoztat másokat az öltözék segítségével. Szőke Julianna, a Hevesi Sándor Színház jelmeztárvezetője 41 éve öltözteti a színészeket, vezeti a jelmezraktárt és asszisztensként segíti a rendezők munkáját.

julika_szoke 

Olvasópróba Becsvölgyén – Premierre készül a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház

Premierre készül a Hevesi Sándor Színház társulata: Szálinger Balázs Becsvölgye című darabját március 8-án mutatják be Zalaegerszegen. A történet a címadó göcseji faluban játszódik, ennek jegyében az első, rendhagyó olvasópróbát is ezen a településen tartották.

 becsvolgye-olvasoproba-4

Sose így akarjuk, sajnos mégis...

Elkezdődtek a Tantermi Deszka zalaegerszegi színházi sorozat új darabjának próbái

screenshot-www.zaol.hu-2023.11.30-08_23_58 

Csokiszeletek a Hevesi Sándor Színház 40 évéhez

Szerdán délután ismerkedhetett meg a közönség Nászta Katalin író, költő, színművész Csokiszeletek - 40 éves a Hevesi Sándor Színház című interjú- és kritikakötetével, mely a zalaegerszegi teátrum jubileuma alkalmából a Pannon Tükör Könyvek sorozatban látott napvilágot. A színház nézőtéri büféjében dr. Besenczi Árpád igazgató és Balaicz Zoltán polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, a bemutatón a színművészek közül Bellus Attila, Czegő Teréz, Farkas Ignác, Kiss Ernő és Pap Lujza működött közre.

screenshot-www.zaol.hu-2023.11.24-09_13_13 

Besenczi Árpád maradandó sérülést szenvedett előadás közben

Az Indul a bakterház előadás péntek este félbeszakadt, mert Besenczi Árpádnak, aki a baktert játssza a darabban, jobb gyűrűsujja megsérült. A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház igazgatóját még az éjszaka megműtötték a helyi Szent Rafael Kórházban, de nem sikerült visszavarrni a leszakadt, eléggé megroncsolódott ujjdarabját. Szerkesztőségünk telefonon érdeklődött a történtek és főként hogyléte felől.

zs59 

Negyven éve nyílt meg a Hevesi Sándor Színház Zalaegerszegen

A színház együtt él, együtt lélegzik a társadalommal, millió szállal kötődnek egymáshoz, olyanok együtt, mint az idegrendszer, reagálnak és hatnak egymásra – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára vasárnap Zalaegerszegen.

652cb303d7d9897c1f7906e6 

Az emberismeretemből építkezem - Beszélgetés Ecsedi Erzsébettel

Idén Ecsedi Erzsébet, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház örökös tagja kapja a Színházi Kritikusok Céhének életműdíját. A két határon túli díjazott (Senkálszky Endre és Csíky András) mellett ő az első olyan, magyarországi művész, aki egy vidéki színházakban végigjátszott pálya elismeréseként kapja meg a díjat. A Tisza mellől Budapestre, majd onnan az ország másik végébe vezető életpályájáról beszélgettünk. A díjazottat Turbuly Lilla kérdezte.

Foto-Ecsi-Matola-Norbert 

2023. évi Príma Díj

Mihály Péter a 2023. évi Príma Díj jelöltjei között Magyar színház-, film és táncművészet kategóriában! Kérjük szavazatukkal támogassák színházunk művészét!

Mihaly-Peter 

Ecsedi Erzsébet színművész életműdíjat kapott

A Színházi Kritikusok Céhe idén 44. alkalommal adta át a Színikritikusok díját, amellyel a 2022/2023-as évad kiemelkedő színházi teljesítményeit ismerték el. A díjátadó gálát szeptember 17-én tartották a Katona József Színházban. 2023-ban az életműdíjat Ecsedi Erzsébet színművész kapta.

Ecsi2023din