A Svejk bemutatójára készül a Hevesi Sándor Színház társulata

Április 18-án, pénteken mutatja be a Hevesi Sándor Színház Jaroslav Hašek cseh író Svejk című komédiáját Spiró György átiratában, Halasi Imre rendezésében.PEZ_4954

Igaz, tavaly már dolgozott a bábszínházban, de a Hevesibe most tér vissza először művészi munkára. Tizenhét év után. Minden szeglet, minden szőnyeggyűrődés ismerősként köszön rá, mondja, de a város alaposan megváltozott. Tetszik neki a megújult Kossuth utca.

– A színház vezetése kért fel egy esztendeje a Svejk rendezésére, az aktualitást nyilván az I. világháborús évforduló adja – mondja a Jászai-díjas Érdemes művész Halasi Imre, akinek külön élmény volt a Spiró-féle változat. (1989-ben szerepelt már a darab a színház repertoárján, Tömöry Péter rendezésében, Bakai László főszereplésével. Wellmann György abban is, ebben is színpadra lépett.)

Svejk, a kicsit gügye, de készséges kisember, katonaként is igyekszik a maga módján, néha szabályokon átlépve teljesíteni a kötelességét, de mindig valami bajba keveredik. Talán ez volna a Svejk lényege?

– Ismerve Spirót, karcosabb, szárazabb hangvételről van szó, nem a vicces, a jég hátán is megélő Svejkkel találkozunk – magyarázza a rendező. – Én magam is megszerettem a kesernyésebb felfogást. Rövidebb jelenetek során majdnem filmszerűen peregnek az események. Az egész történet a prágai Kehely nevű kocsmában játszódik, onnan indul ki, hisz Svejk törzshelye volt. A Vígszínházban Kern András főszereplésével talán

tíz éve játszották ezt a változatot.Minden idők minden háborúja ellen szól a darab ebben az interpretációban. Minden erőszak borzasztó, mondja Halasi, s ebben az értelemben tartja aktuálisnak a Svejket.

Ennek kapcsán nehéz nem gondolni az Európa keleti szélén zajló eseményekre. Halasi Imre a Mélyvíz című darabbal találkozott először a háborús témával. Szerinte a Shakespeare-művek is idézik a kulturálatlan erőszakot. A kultúra ellenességet is érti alatta.

– Amit ma is élünk– jelzi.

– Nem áll jól a szénája a művészetnek?

– Nem, de ez akár frappírozhatja is a művészeket, túl fogjuk élni. Bár azt hittem, nem fordul elő többet a szervilizmus, hiszen rossz irányba viszi a társadalmi gondolkodást.

Hogy mindez benne lesz-e a Svejkben? Ígéret van rá. Meg kell nézni.

A darabban a társulat számos tagja játszik, Besenczi Árpád partnere Urházy Gábor László, Farkas Ignác, Mester Edit, Hertelendy Attila, Kiss Ernő, Czegő Teréz, Misurák Tünde, Andics Tibor, Wellmann György, Szakály Aurél, Bellus Attila, Barsi Márton.

A díszlet- és jelmeztervező is visszatérő, Laczó Henriette, koreográfus Stefán Gábor.

Arany Horváth Zsuzsa

2014. április 15.

Zalai Hírlap online