Müller Péter: A VIHAR KAPUJÁBAN

dráma# vihar_negyzet_04


Akutagava Rjúnoszuke novellái

és Kuroszava Akira filmje alapján

 

 

 

 

 

Van valami rejtélyes ebben a darabban, holott a történet mérhetetlenül egyszerű. Egy gyilkosság az áldozatok, az elkövetők és a tanúk szemszögéből elmesélve, újra és újra.

 A történet ismétlődik, és még ha lenne is reményünk a megváltoztathatatlan visszafordítására, a gyilkosság rendre bekövetkezik, egyre könyörtelenebbül, mindinkább végérvényessé válik. Ezekben az ismétlődő körökben rejlik valami mágia, ami beszippantja az embert, és mások legféltettebb titkainak és cselekedeteinek nézőiként, valamiképp saját magunk bíráivá válunk, és rálátást kaphatunk életünk igazságaira.

Miként egy nyomozásban, úgy az előadásban is, a kihallgatások, vallomások és tanúságtételek során az igazság folyton máshova sodródik. Körvonalazódik, majd újra elillan. Annyira viszonylagos, hogy szinte létezése is megkérdőjeleződik, holott miként hitünk szerint Istenből is, igazságból is csak egy van. Kinek-kinek a magáé.

A gyilkosság végső magyarázata mégsem adja meg a halál értelmét, miként a halál sem képes az élet értelmet igazolni, legfeljebb csak beteljesíti azt.

És persze miként egy gyilkosságnál általában kiderül, hogy a történetben van szerelem, szenvedély, hatalom, háború, nyomor, kilátástalanság és némi remény, mert az élet valahogy mégsem hagyja megölni magát. 

 

Szereposztás:

Takehiro, a férj - Mihály Péter
Masakó, a felesége - Pap Lujza Domján Edit-díjas
Tajomaru,
a rabló - Varga Balázs m.v.
Koldus
- Ticz András 
Favágó - Baj László
Szerzetes
 - Helvaci Ersan David

A hangfelvételen közreműködő zenészek:
Jakobovics Nikolett, Dóra Attila, Máriás Zsolt.


Dramaturg: Madák Zsuzsanna
Díszlet-jelmez: Zöldy Z. Gergely
Világítás: Gibárti Tibor 


Ügyelő: Szilasi Attila
Súgó: Jurina Beáta
Rendezőasszisztens: Lengyel Noémi

 

Rendező:  Gergye Krisztián Harangozó Gyula-díjas
 
Bemutató:  2019.január 18.

Az előadás főtámogatója:

# szerszamsziget 


Kapcsolódó oldalak: