Fodor László: ÉRETTSÉGI

vígjátékhonlap-01-Erettsegi

 

 

 

 

 

 

 

A színházlátogatók körében kevéssé ismert Fodor László neve, munkássága. A Friedländer néven született író (1911-ben változtatta nevét Fodorra) 1978-ig élt kalandos és termékeny éveket Los Angeles-i haláláig. Orvosnak készült, de aztán az írás lett az életcélja. Volt újságíró, később novellista, regényíró, drámaíró, forgatókönyvíró.

A leginkább Molnár Ferenc stílusára emlékeztető nagy sikereket arató színpadi művei közül mi az 1935-ben megjelent és bemutatott Érettségi című vígjátékát tűztük műsorra.

A boldog békeidőkben játszódó történet egy leánygimnázium tanári szobájában bonyolódik, nem is lépünk ki ebből a térből, a szereplők hozzák be a külvilágot. A tanári kar és a tanulók jól megírt karakterek, akik hol nevetésre, hol szomorkodásra késztetik a nézőt. Az alaphelyzet egy szemetes kosárból előkerült szerelmes levéllel és a kor erkölcsi mércéjének túl szigorú számonkérésével kezdődik.

Az érettségi előtt álló lány kálváriája más konfliktusokat is felszínre hoz, sőt kiderül, hogy Ámor nyila nem csak a fiatal korosztályt találja el. 

A szellemesen megírt darab jó szórakozást ígér nemcsak az érettségi előtt állóknak, de nekünk is, akik jóval túl vagyunk az élet első, igazi megmérettetésén. Az Érettségin.


Szereposztás: 

Kulcsár - Gergely Róbert m.v.

Máthé - Pap Lujza Domján Edit-díjas

Bárány - Baj László

Szalay - Ecsedi Erzsébet  Aase-díjas

Richtig - Besenczi Árpád Jászai-díjas

Varjas - Bellus Attila 

Walter - Mester Edit

Hegedűs - Szakály Aurél

Rácz - Bálint Péter

Ádám - Andics Tibor

Horváth - Támadi Anita

Barabás - Dura Veronika

Draskóczky - Kováts Dóra

Jeney - Kovács Virág

Rudnay Tamás - Helvaci Ersan David 

 

Díszlet: Mészáros Tibor
Jelmez: Szőke Julianna
Világítás: Gibárti Tibor 

 

Ügyelő: Horváth Zoltán
Súgó: Kiss Szilvia
Rendezőasszisztens: Lengyel Noémi 

 

Rendező: Farkas Ignác Jászai-díjas 

Bemutató: 2021. november 12.

 

Az előadás főtámogatója:

intertefu 


Kapcsolódó oldalak: