Ez Lujza évada volt

„Ez Lujza évada volt”, fogalmazott a Hevesi Sándor Színház igazgatója, dr. Besenczi Árpád az évadzáró társulati ülésen. Pap Lujza színművésznő ugyanis több elismerő díjat (Nívódíj, Máriáss-díj, Közönségdíj) is elnyert a társulat, a nézők és a színházvezetés szavazása alapján: főszerepet alakított a Makrancos hölgy, a Szecsuáni jólélek című darabban, s a Dr. Herz című musicalban is kulcsfigurát játszott.

KAT_6032

Az évadzáró összegzőben az igazgató elmondta, 305 előadást játszottak, amelyet 65 923 néző látott. Idén 9 904 fő váltott egész éves bérletet, ezek az adatok pedig büszkeségre adnak okot, noha a társulat tisztában van azzal, hogy a közönség sokféle igénnyel érkezik a teátrumba. A direktor az esetleges nézőpontbeli különbségeket is hasznosnak tartja, hiszen fontos, hogy hatást váltson ki a színházművészet.

A színház igazgatója az évad fontosabb eseményei közt említette meg az ősszel bemutatott új Ruszt-kötet megjelenését, Egervári Klára színművész, örökös 80. és Wellmann György 75. születésnapjának megünneplését, Lőrincz Nikol színész Soós Imre-díját, Farkas Ignác parádés szerepátvételét Budapesten Rékasi Károly helyett, az Örmény Színház egerszegi fellépését, amelyben Baj László és Kovács Olga is játszott, a Kövek című előadás feldolgozásához fővárosi szakemberek részvételével szervezett vitafórumot. Ez utóbbi kapcsán Besenczi Árpád kifejtette, a színház nem fekete-fehér, az érzelmek terepeként minden néző rezonálhat a látottakra, akár pozitív, akár negatív módon. „A színház nem fordulhat el az élettől, nem csak aranyeső hullik ránk, keserédes, néha brutális világban élünk”, hangsúlyozta a direktor. Végül elmondta, a legnépszerűbb előadásnak a Házasságlevél bizonyult ez évben. A társulati ülésen részt vevő Vigh László országgyűlési képviselő a dicséret hangján méltatta a színház munkáját, jelezve, ő maga mindig nagyon várja az új bemutatókat. A nézőszám jelzi, tette hozzá, hogy Zala megye egynegyede betért a Hevesi Sándor Színházba a 2015/2016-os évadban, de örömükre szolgált, hogy Verebes István, Csiszár Imre is vállalt rendezést a zalaegerszegi színházban. Fontos projekt a Tantermi Deszka sorozat, amelyben 100. előadásához érkezett a Cyber Cyrano. Ez évben több különleges produkciót is befogadott a Hevesi, amely bővítette a nézők választási lehetőségeit. Megtudtuk, nyáron megújul a nézőtér, elkészül az új padozat.
Az évadzárón végül gazdára találtak a díjak: Pap Lujzán kívül a Színházbarát Körtől elismerést kapott Debrei Zsuzsanna színművész, oklevelet vett át dr. Bartl Andrea, a legjobb mecénásnak járót pedig Vigh László, a feltörekvő ifjúságnak járó Cserebogár-díjat Nagy Péter János színész, a legtöbb előadásban (185) való szereplését Terminátor-díjat Kátai Kinga színművész. A Forgács-gyűrűt Szilasi Attila ügyelő nyerte el, a műszaki szakemberek közül Szamler Imre díszítő vihette haza az Arany Deszka-díjat. Az Egervári Klára és Halasi Imre örökös tag által frissen alapított Pro Teatro-díjat Ávár Ferencné titkárnőnek és Imre István színpadmesternek ítélték oda.
A színházban szeptember 5-én folytatódik a munka.

Arany Horváth Zsuzsa

2016. junius 3.

Zalai Hírlap onlione