A Hevesi Sándor Színház szombaton mutatja be új bohózatát

Ray Cooney Család ellen nincs orvosság című kétrészes bohózatát viszi színpadra a zalaegerszegi teátrum, a bemutatót szombaton este tartják.

PEZ_9110 

A vígjátékírás angol nagymestere híres arról, hogy a mulatságos félreértések örvényébe húzza mind a nézőket, mind a játszókat is, jellemzően egy szállodaszobába sűrítve az eseményeket. Ezúttal más világba teszünk kirándulást, méghozzá az orvosokéba.

Akikről persze kiderül, ők is emberek. A sztori szerint az orvoskongresszusra érkező professzorra várnak nagyon-nagyon kínos percek, amikor a múltja egy eltitkolt kapcsolat, s abból született gyerek képében kopogtat be.

– Innentől jön a hazugságok hálója, amivel egyre csak bonyolultabb lesz a helyzet, egészen az abszurdig – mondta a darab rendezője, a színház igazgatója, egyben a főszerep alakítója, a Jászai-díjas Besenczi Árpád.

Semmi sem jön jókor, kell egy balfék, akit rá lehet venni, vállalja el ezt a kínos apaszerepet, de ennek ellenére muszáj folyton improvizálni. Jönnek a kollégák, jön a feleség, pedig neki se kéne, a kórházban karácsonyi műsorra készülődnek, elkószál a tolókocsis ápolt, aki mégsem az.

A ruha- és szerepcserék klasszikus fordulataival lesz dolgunk, érdemes lesz figyelni az elhangzottakra, mert később jelentősége lesz egynémely elejtett szónak. Ja, és ne felejtsük el, egy elmegyógyintézetben járunk, szóval eleve diliház az egész.

– A végkifejlet kellemes lesz, ígérhetjük – előlegezte meg az összekuszált szálak feloldását a rendező-főszereplő.

Én? Most éppen annak a közepén vagyok, amiről a darab szól – válaszolta a kérdésre, hogy áll az orvosokkal.

– Három kisgyerek apukájaként gyakran találkoztam velük, például a szülőszobán. Ők is emberek. Az én családom meg szintén színes, vidám, kalandos életet él – mondta a három éves Hella, a kétéves Zsongor és az egy hónapos Liána édesapja. Az sem véletlen, hogy a színlapra a sokak által ismert dr. Gárdos László gyermekorvos írt ajánló sorokat: „Jó szívvel ajánlom minden orvosnak és beteg(é)nek – akár terápiás célból is – e darabot, de szeretném felhívni a figyelmét, hogy ne felejtse el előtte a kockázatokról és mellékhatásokról megkérdezni kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.”

A Család ellen nincs orvosságban Kiss Ernő, Mihály Péter, Debrei Zsuzsanna, Czegő Teréz, Mester Edit, Bálint Péter, Kovács Olga, Andics Tibor, Szakály Aurél, Mihály Péter lesz a főszereplő partnere Szőke Julianna jelmezeibe öltözve, Mészáros Tibor díszleteiben. A hirtelen feltűnő gyereket Helvaci Ersan kaposvári egyetemi hallgató alakítja.

Besenczi Árpád pedig Pécsett már játszotta ezt a szerepet négy esztendeje.

Aki szereti a fordulatos, rekeszizmot alaposan igénybe vevő fergeteges, mégis igényes színészi jelenlétet követelő komédiát, ne hagyja ki a Család ellen nincs orvosság című darabot.

A premier a hagyományoktól eltérően szombaton este lesz.

Arany Horváth Zsuzsa

2017. október 4.

Zalai Hírlap