Groteszk rockoperaként kerül színpadra Zalaegerszegen az Evita

Groteszk, humorral átszőtt rockoperaként, nem pedig patetikus operai előadásként játssza péntektől a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház társulata Andrew Lloyd Webber és Tim Rice darabját, az Evitát, Böhm György rendezésében.

PEZ_5501 

Böhm György, aki a 35 éve megnyílt zalai színház egyik alapító tagja volt irodalmi vezetőként, dramaturgként, az MTI-nek elmondta: az Evitával csaknem 40 éve, Londonban találkozott először. A musicalt ugyanis 1978 júniusában mutatták be a West Enden, és alig két héttel az ősbemutató után, turistaként éppen a brit fővárosban járt, a születésnapjára pedig - tízórás sorban állás után - megajándékozta magát egy hatfontos jeggyel.

"Egyszerűen élvezetből mentem el megnézni a darabot, sohasem gondoltam volna, hogy egyszer még én is megrendezhetem" - idézte fel akkori benyomásait Böhm György, aki felidézte, hogy Besenczi Árpád igazgató rendezésre való felkérését úgy vállalta el, ha állandó segítője, Bakó Gábor koreográfus is vele lehet.

A rendező a darabról elmondta, hogy az ő felfogása szerint ez egy karrier- vagy törtetéstörténet. Eva Duarte de Peron, azaz Evita, a vidéki színésznőcske eljut Buenos Airesbe, az argentin fővárosba, s az útja "egyik ágyból a másikba vezet", hogy elérje a célját, hogy mindenki ismerje őt.

"Ez nem egy történelmi darab, hanem szórakoztatóipari termék, ami éppen Evitáról szól", bár tartalmaz valós történelmi momentumokat - fogalmazott, hozzátéve, hogy megpróbált humort is vinni a produkcióba, hogy egy "groteszk, izgalmas, nem patetikus operai előadás" szülessen.

A rendező kiemelte, "nagyon utálta", hogy a darabban minden történelmi alap nélkül szerepel Che Guevara. Zalaegerszegen a musical mesélője kapta a Che nevet, akit Bot Gábor alakít. Evitát kettős szereposztásban Debrei Zsuzsa és a Hevesi Sándor Színházba vendégként visszatérő Foki Veronika jeleníti meg. Juan Peront Urházy Gábor László játssza.

Böhm György kitért arra is, hogy nem ez az első visszatérése Zalaegerszegre, hiszen két évvel ezelőtt a Csókos asszonyt, 12 éve pedig a Vörös bestiát állította színpadra. Az Evita mindkét főszereplőjét ismerte hát, hiszen ezekben az operettekben is játszottak.

A Zalaegerszegen péntektől műsorra kerülő darab 1952-ben, Evita halálával indul és azzal is ér véget, a zalaegerszegi változat jelmezei is ezt a kort idézik. A zalai teátrum talán eddigi legnagyobb vállalkozásaként egyszerre 60-70 szereplő is színpadon van, a főbb szereplők mellett tánckar és kórus, illetve tucatnyi gyerekszereplő, de rajtuk kívül - a színpad hátterében, tüllfüggöny mögött - a teljes nagyzenekar is mindvégig látható. A jelmezeket Kemenesi Tünde, a díszletet Michac Gábor tervezte.

 2017. október 19.