Elbúcsúztatták Egervári Klára színművésznőt Zalaegerszegen

A Hevesi Sándor Színházban hétfő délután búcsúztatták a színház örökös tagját, a március 12-én, 82 éves korában elhunyt Egervári Klára színművésznőt.

KlarikaBucsu 

A színház emeleti nézőtéri előtere megtelt tisztelőkkel, nézőkkel, kollégákkal és Zalaegerszeg vezetőivel, hogy együtt búcsúzzanak el Egervári Klárától, a hazai színházi élet emblematikus alakjától. Az Aase-díjas és érdemes művész színművésznő 1936-ban született a baranyai Vasas településen, ott fedezte fel Szendrő József színházigazgató a kivételesen szép énekhangú 14 éves kislányt.

Humoros, életvidám nő volt

A hamvasztás utáni búcsúzás ceremóniáját dr. Besenczi Árpád igazgató nyitotta, aki személyes élményeit osztotta meg a gyászoló emlékezőkkel. A direktor a nyolcvanas években Egerszegen szolgáló katonaként találkozott a művésznővel, így derült ki, hogy földik, hiszen Besenczi Árpád pécsi, s gyakran megfordult Vasason. Az igazgató kiemelte Egervári Klára életkedvét, humorát, azt a közvetlenséget, amellyel a közönségét és alkotótársait is elbűvölte.

Besenczi Árpád felidézte, hogy Egervári Klára nyugdíjba vonulása után is aktív lakója maradt Zalaegerszegnek, ahol 36 éven talált otthonra, a Kossuth utca és a Petőfi utca sarkán hol gyalog, hol biciklivel közlekedve beszélgetett a közönségével, barátaival, kollégáival, kacagását mindenki ismerte. Két éve, a 80. születésnapját a színházban gálaműsorral ünnepelték, ekkor ő maga is fellépett, óriási sikert aratva.

Rengetegen gyászolták

Ez után Czegő Teréz Gobbi Hilda-díjas színművész búcsúzott: már készítette a születésnapi ajándékot, de ezt Klára már nem várta meg. (Ismeretes, mindketten kiváló kézimunkákat készítettek.) Farkas Ignác Jászai-díjas színművész Örkény István A színész halálára című egypercesének felolvasásával vett búcsút pályatársától, akivel 1982-ben együtt, Szegedről érkezett színházat alapítani. Böhm György rendező, dramaturg, szintén alapító tag felidézte, idén március 12-én játszották utoljára az általa rendezett Evita című musicalt, s az előadás végén ő volt kénytelen bejelenteni a nézőknek, hogy aznap elhunyt szeretett művészük. Tucsni András, a színház egyik volt vezetője, dramaturg, író két éve könyvet írt Egervári Klára életéről. Búcsúzó beszédében ennek készültét idézte, s azt, hogy bejárta azokat a helyeket, ahol az elhunyt művész önfeledt gyerekkorát töltötte. Elmondta, az eltávozott színész a színpadon tanulta a mesterséget, a rendezők voltak a tanárai, az igazgatók az osztályfőnökei, a társulatok a családja. Mivel a vidéki színházak mindegyikében játszott, a társulat-családjában nagyon sok embert tarthatott számon.

Sztarenki Pál, a Hevesi Sándor Színház művészeti vezetője beavatta a hallgatóságot abba az utcai találkozóba, amikor még bolondos keringőt is lejtettek, majd abba, amikor felkérte „Egért” (hisz mindenki így szólította), hogy a hangját kölcsönözze Agatha Christie-nek a tavaly játszott krimiben. Megköszönte, hogy Egervári Klára megajándékozott bennünket saját magával. Emlékeztetett, a színművésznő lemondott az örökös tagsággal járó díjról a színház javára, ami mély elkötelezettségéről üzen.

A város nevében dr. Gyimesi Endre, Zalaegerszeg díszpolgára, volt polgármester és országgyűlési képviselő beszélt, elsorolva Egervári Klára művészi pályájának állomásait. A beszédek mellett videóbejátszásokon láthattuk-hallhattuk Egervári Klárát.

 

Arany-Horváth Zsuzsa

2018. április 9.

Zalai Hírlap