Magas nézőszám és díjazások

Hat nagyszínpadi bemutató, összesen 248 előadás, több mint 72 ezer néző és 11 ezernél is több bérletes – e számokkal zárta az idei évadot a Hevesi Sándor Színház. A társulat évadzáró ülésén dr. Besenczi Árpád igazgató azt is elmondta: nagyon gyorsan, békésen és komolyabb „balhék” nélkül múlt el a 2018/19-es színházi év.

evadzaro_dijazottak_2019 

Az intézmény bevétele 130 millió forint volt, köszönhetően annak, hogy több előadást is nagy sikerrel játszottak. A Bérgyilkos a barátom, az Isten pénze, az Abigél és az Advent a Hargitán egyenként 20-28 millió forint közötti bevételt hozott.

 Évadzárás a színházban

Besenczi Árpád arról is tájékoztatott: ismét megpályázta a színház vezetői posztját, melyről a következő közgyűlés dönt. A bizottságok támogatták elképzeléseit, reméli, hogy a testület bizalmát is élvezni fogja a szavazáskor. Továbbra is a „munkabékében” hisz, illetve abban, hogy a társulati tagok magas szakmai színvonalon teszik a dolgukat. A következő éveket ugyanezzel a csapattal képzeli el. Nem a kritikusoknak, hanem a nézőknek szeretne színházat csinálni – fogalmazott. Az idei évad visszajelzései alapján van igény a minőségi bulvárra, a kiváló musicalekre és a komolyabb, elgondolkodtatóbb előadásokra is.

Kiemelte: a következő öt év legnagyobb és legmerészebb feladata a színház felújítása lesz. A rekonstrukció idejére a mozi válik afféle „átmeneti otthonukká”. Bíznak abban, hogy ott is produkálni tudják a mostanihoz hasonló, magas nézőszámot.

Az évadzáró társulati ülésen – melyen részt vett Vigh László országgyűlési képviselő és Balaicz Zoltán polgármester – sor került díjazásokra is. Most tizenhárman vehettek át elismerést. Közönségdíjas Ecsedi Erzsébet színművész lett, a műszaknak járó Aranydeszka díjat Horváth Tamás kapta. A Máriáss-díjat Kiss Ernő színművész, a Forgách-gyűrűt Kovács Arnold ügyelő, a legtöbbet játszó művésznek járó Terminátor-díjat pedig Helvati Ersan Dávid vehette át.

A Cserebogár-díjjal a színház hírnevének öregbítése miatt dr. Iván Nándor fogorvost, támogatót, a színház futócsapatának szervezőjét jutalmazták. Az idei Nívódíjas Bellus Attila színművész, Pro Teatro-díjas pedig Nagy Ferenc, a szervezési osztály vezetője lett. A „Színházért” Alapítvány Kuratóriumának díját a három legtöbbet játszó színész (Helvati Ersan Dávid, Besenczi Árpád és Ticz András) vehette át. A Színházbarát Kör díjában most Szakály Aurél színművész részesült. 

Buday Mihály festőművész jóvoltából idén egy új elismerést is átadtak. A vizualitásért járó különdíjat ezután olyan társulati tag kapja, aki sokat tesz a látványért. Elsőként Herczeg Ferencné, a férfi szabótár vezetője részesült az elismerésben, aki Buday Mihály ez alkalomra készült festményét (Thália) is hazavihette.

A társulattól távozik Kátai Kinga színművész, helyére a győri színházból érkezik egy új tag, Nagy Johanna személyében.

Besenczi Árpád jelezte: már megkezdték a jövő évad néhány produkciójának (Oscar, Sóska, sültkrumpli, Óz) előkészületeit. Az évadnyitó társulati ülésre szeptember 2-án kerül sor, és aznap megkezdik a Zrínyi című musical próbáit is.

-pet- 

2019. június 5.

ZalaMédia online