Rendhagyó társulati ülés díjátadásokkal

Rendhagyó módon évadzáró- és évadnyitó társulati ülést is tartott egy időben a Hevesi Sándor Színház vezetése. A furcsa helyzetet a járvány szülte, hiszen a tavalyi évadod csak most sikerült lezárnia a társulatnak, a befejezéssel viszont egy új is kezdődik.

szinhaz_dijazottak_1 

Dr. Besenczi Árpád igazgató a társulati ülésen elmondta: a színház két leállással teljesítette az évadot, összesen 167 előadásra került sor. 3657 bérletes nézőjük volt (korábban ez a szám meghaladta a tízezret), mindent egybevetve pedig 32 ezer 360 néző látta az előadásokat. Új tapasztalatokon vannak túl, például online –és maszkos próbákon. Az elmúlt másfél év komoly kihívások elé állította őket. A tavalyi évadot most a Cigánykerék című előadással zárják, az ideit pedig hamarosan az Érettségivel nyitják. Az elmúlt hónapokban a Sose halunk meg című előadást látták a legtöbben, a közönség kedvence a nézők szavazatai alapján a Boeing, Boeing lett. De nagyon büszkék az Elnémult harangok sikereire is.

Az igazgató arról is tájékoztatta a társulatot, hogy jövőre elkezdődik a színház felújítása, melynek előkészületei 2 éve zajlanak. A rekonstrukció idejére az igazgatóság, a próbatermek, a raktárak és a kelléktárak a szomszédos SZMK épületébe költöznek, az előadásoknak pedig az Art Mozi ad majd helyet.

A rendezvény keretében díjazásokra is sor került. Közönségdíjas Ecsedi Erzsébet lett, akinek Siklósi Vilmosné adta át az elismerést. Buday Mihály festőművész „vizualitásért” járó alkotását Tóth Zoltán festő-tárvezető kapta. A legtöbbet játszó Terminátor- és a fiataloknak járó Cserebogár-díjat Kovács Virág színész vehette át.

A műszaknak járó elismerést Oláh János színpadi felügyelő kapta, a Forgách-gyűrű pedig Máriás Zsolt zenei vezetőhöz vándorolt. Szintén ő vehette át a Nívódíjat is az előző évadban nyújtott kiemelkedő teljesítménye miatt. Ticz András színész pedig a Máriáss József színművésznek emléket állító díjat vihette haza.
A nyugállományba vonuló Szőke Julianna jelmezraktáros búcsúként előbb oklevélben részesült, majd ő vehette át a Pro Teatro díjat is a színházért nyújtott több éves munkájáért.

Besenczi Árpád jelezte: a színház nyitva áll, várják a nézőket. A vírus viszont továbbra is jelen van. Az oltás felvételére senkit nem kötelez, de arra kérte a kollégákat, hogy aki még nem élt a lehetőséggel, az mielőbb tegye meg. 

2021. november 05. 

-pet-

Zalamédia online