Olvasópróba Becsvölgyén – Premierre készül a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház

Premierre készül a Hevesi Sándor Színház társulata: Szálinger Balázs Becsvölgye című darabját március 8-án mutatják be Zalaegerszegen. A történet a címadó göcseji faluban játszódik, ennek jegyében az első, rendhagyó olvasópróbát is ezen a településen tartották.

 becsvolgye-olvasoproba-4

Besenczi Árpád Gyuri gazda szerepét alakítja, aki egy talpig becsületes ember, és mindent megtesz szülőföldjéért.

Ez egy nagyon izgalmas és nagyon inspiráló munka. Kortárs, zalai szerző Zalában játszódó darabját. Én dunántúli vagyok, Baranyából származom, így nem áll tőlem távol a zalai lelkület. Egy nagyon szerethető figurát alakítok majd ebben a darabban, aki a történelemtanári pályát elhagyta egy bio vállalkozás miatt, és a saját falujában próbál boldogulni, és nem is rosszul  

- fogalmazott Besenczi Árpád színművész, aki egyben a Hevesi Sándor Színház igazgatója.  

A zalaegerszegi teátrum minden esztendőben műsorra tűz egy-egy kortárs előadást. Mihály Péter rendező idén a zalai szerző művének bemutatását javasolta.

Becsvölgye nemcsak egy helyszín, hanem fontos a cselekmény is, ami itt történik, körülöttünk. A darab nagyon-nagyon szerethető, ugyanakkor mégis mélységeket, lélektant érintő krimi is. Egy igazi, komplex, összművészeti előadást tudunk majd a nézők számára ajánlani, amin lehet nevetni, lehet gondolkozni és sírni is

- foglalta össze Mihály Péter rendező.

A lélektani krimit egy évtizeddel esztendővel ezelőtt, Pécsen mutatták be először. A szerző szerint az elmúlt években a falu életében nem történt jelentős változás, ám a szöveget pontosítani kellett.

- erről már Szálinger Balázs beszélt hírportálunknak.  

Az alkotók bíznak a közönségsikerben. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a zalaegerszegi nézők örömmel fogadják a helyi kortárs szerzők műveit. Mint fogalmaztak, az áthallásokat, illetve a tájegységre jellemző kifejezéseket a zalai emberek értik meg igazán.  

Szöveg: Kolozsvári Ilona

2024. január 23.

Egerszegi Hírek