A Hevesi társulata a szülőket, nézőket invitálja közös gondolkodásra

Túl vagyunk a 26. osztálytermi előadáson, öt általános iskolában is jártunk –- mondta elöljáróban Madák Zsuzsanna, a zalaegerszegi teátrum dramaturgja a szóban forgó előadásra, azaz a Cyber Cyranora utalva. 21_thumbnail


„Ha reggel az első gondolatod az, hogy csekkolnod kell a fb-odat, az instádat, a tumblit és a twittert, ha mindezt még fogmosás előtt, az ágyban teszed, akkor meg kell nézned a Cyber Cyranot.” Ez az ajánlás szolgált a fiataloknak Tasnádi István kamaradarabjának bemutatásakor , s a témakörökből sejthető, hogy a megcélzott generáció szüleinek is érdemes szembesülni azzal, amit a gyermekeik talán nem mesélnek el odahaza.

–- Ismerjük, a „mi történt az iskolában?” - szülői kérdésre általában a „semmi” a válasz sokadszorra is –- mondja Madák Zsuzsanna dramaturg, a Cyber Cyrano rendezője, a nagy sikerű Tantermi deszka sorozat lelke, s az új ötletek gazdája.

Ezért is játszották március elsején, szombaton kizárólag felnőtteknek a darabot, melyet beszélgetés követ, „forró székes” játékkal együtt. (Ez utóbbi azt jelenti, hogy a szereplőt, mint figurát lehet kérdezni.)A következő alkalomra március 22-én, 15 órakor kerül sor. A szülők e módon is képet kapnak arról, hogy mi is foglalkoztatja a saját gyermekeiket, akik az internetes közösségi felületeket anyanyelvi szinten használják,

A másik izgalmas vállalkozás az interaktív nézői vita.

–- Erre már volt példa Budapesten, most itt is mód nyílik rá -– vázolja a leendő vitaest egyik moderátora, Madák Zsuzsanna. – Azokra a kérdésekre keressük a választ, amely bennünket és a közönségünket is érdeklik. Sarkított, kiélezett kérdésekkel készülünk Mihály Péterrel együtt, hogy a provokatív játék izgalmát együtt éljük át.A terv szerint a közönség táborokat alakíthat, például a színpadi csúnya beszéd ügyében. Az egyetértők egyik oldalra ülnek, az ellenzők a másikra, de a véleményét a hallottak alapján mindenki megváltoztathatja, átülhet.

–- A színházról is kiderül, hogy sokszínű, nem egynemű, s ez a jó benne, s talán a vitakultúránk is fejlődik közben - – tette hozzá a kísérletet támogató Sztarenki Pál művészeti vezető.

–- Várunk mindenkit, aki szeretné kifejezni a véleményét a színházról, általában, s benne a miénkről –- folytatta Madák Zsuzsanna. – Reméljük, hogy megérezzük együtt, hogy mások nézőpontja is megérthető, tolerálható. Megfér egymás mellett sokféle ízlés, elvárás.

Tehát március 28-án, pénteken este hét órakor a stúdiószínpadon kerül sor a Mit várunk a színháztól? vitaestre.

–- Ha kedvező lesz a közönség reakciója, a fogadtatás, akkor természetesen folytatjuk majd további témákkal -– jelezték a Hevesi Sándor Színház munkatársai. Akik meglepetéssel is készülnek.

Arany Horváth Zsuzsa

2014. március 2.

Zalai Hírlap online