Csoportterápia Vaknyugaton - Két bemutatóra készül a Hevesi Sándor Színház

Sokat kacaghatunk, mindamellett elgondolkodhatunk magunkról is – összegezte röviden a darab célját és lényegét a Csoportterápia mjuzikelkámedi rendezője, Sztarenki Pál, a teátrum művészeti vezetője.ctsztar

Ha a sztoriba belepillantunk, láthatjuk, mire gondol a rendező. A történet szerint ugyanis hat nagyon különböző karakterű ember érkezik az úgynevezett csoportterápiára, melytől azt várják, hogy megoldja speciális pszichés és lelki gondjaikat. A találkozó ezer félreértéstől lesz zűrzavar, amiben keresi a helyét a nemi identitását titkolni kényszerülő operett-táncos, a feledékeny, a beteges hazudozó, az ideges hipochonder, a rémes önbizalomhiányos és a többiek.

A fővárosi Madách Színház pályázatán nyertes darabot hárman jegyzik szerzőként. Bolba Tamás a zenét szerezte, a szövegkönyvet és a dalszövegeket pedig Szente Vajk színésznek és a zalaegerszegi születésű Galambos Attilának köszönhetjük.

A pesti teátrumban már a százas szériát is elkerülte az előadásszám, a siker hangos és jogos. Nálunk Magyar Cecília, Foki Veronika, Debrei Zsuzsa (kettőzött szereposztásban), a vendégként érkezett Jónás Andrea, Barsi Márton, Hertelendy Attila és Úrházy Gábor László játéka vár ránk. Valamint ezer fergeteges nyelvi poén, groteszk jelenet, komikus helyzet. Kifordított életünk, vágyaink, kínjaink egerszegi színreállításában a rendező munkatársa Bakó Gábor koreográfus, Máriás Zsolt zenei vezető, Zelenka Nóra jelmez- és Takács Lilla díszlettervező.

A próbafolyamat finiséhez érkezik a Vaknyugat című darab is, melynek szerzője az angol Martin McDonagh (44). A brit sikerszerző Kripli című darabja nagy sikerrel szerepelt például a körmendi amatőr társulat repertoárján. Ebben szerepelt Mihály Péter színművész, aki a zalaegerszegi Vaknyugatot rendezőként jegyzi. (Ezt a drámát Gothár Péter is megrendezte.) McDonagh-ot a filmrendező Tarantinóhoz szokták hasonlítani, lévén mindketten autodidakta művészek, a film és a színpad szituációs humorának fenegyerekei. Az ír felmenőkkkel bíró McDonagh első drámáját – Leenane szépe – nyolc nap alatt írta, s előfordult, hogy egyszerre öt londoni színház játszotta a műveit. Ezzel csak Shakespeare büszkélkedhetett előtte.vnymis

– A színházam vezetése régóta tudta rólam, hogy rajongója vagyok McDonagh-nak, nekem pedig öröm volt, hogy ezt a darabot beválogatták az évad bemutatói közé – mondta érdeklődésemre az ifjú alkotó. Akinek nem könnyű a helyzete, hiszen rangos pályatársait: Farkas Ignácot és Kiss Ernőt rendezi. Mindkét művész Jászai-díjas.

– Felkészültem, hiszen Madák Zsuzsanna dramaturggal majd’ egy éven át foglalkoztunk a Varró Dániel fordította darabbal – utalt az előkészületekre Mihály Péter. – Mivel én képekben gondolkodom, reményeim szerint erős vizualitást sikerül majd prezentálnunk a közönség számára. A díszlet és a jelmez terveit Kiss Borbála készítette.

A Vaknyugat is rólunk szól természetesen. Egy testvérpár egész életen át tartó civakodása mutat rá a szeretet égető hiányára. Színt csupán egy fiatal lány (Madák Zsuzsa) megjelenése hoz az életükbe, de ez sem tart sokáig. A családi tragédia (meghal az apjuk) után Welsh atya (Bellus Attila) próbálja jobb belátásra bírni a veszekedőket, méghozzá nagyon-nagyon meghökkentő, vakmerő és különös eszközzel.

– A Vaknyugat erős állásfoglalás a szeretet mellett, s ezt annak ellenére vállaljuk, hogy tudjuk, manapság elcsépelt szónak számít. Sokszor beszélünk róla, annál kevésbé gyakoroljuk – osztotta meg velünk céljait a rendező. – Úgy tervezzük, hogy minden kiejtett szó és kép hordozzon valamiféle többletjelentést.

Arany Horváth Zsuzsa

2014. március 11.

Zalai Hírlap online