Ecsedi Erzsébet születésnapi köszöntése


http://www.youtube.com/embed/1QQt7AcNie8?rel=0

 

Ecsedi Erzsébet tegnap töltötte be 60. életévét. Besenczi Árpád és Sztarenki Pál a színpadon köszöntötte a művésznőt, a mi Ecsinket. Az igazgató felolvasta Szigethy Gábor születésnapi köszöntő levelét. A színháztörténész Ecsedi Erzsébetre a Színésznők című előadásban nyújtott alakításakor figyelt fel.

 

Szigethy Gábor születésnapi köszöntése:

 

Hölgyeim és Uraim!

 

Öregember vagyok, irigylem a fiatalokat, irigylem a hatvanéves Ecsedi Erzsébetet, azaz Ecsit, aki töretlen hittel, munkakedvvel, örömosztó szenvedéllyel ballagott végig magyar színésznőként, művészként a 20. század utolsó évtizedein. Nem magában hitt, hanem a feladatban. Tudta, ha a sors: „Magyarországra dob ki valakit / Annak százszorta inkább kell akarnia”.

         Ecsi életének ez a kulcsmondata: inkább kell akarni. Nem beletörődni, nem beleszomorodni, nem belekeseredni, nem belerokkanni a fojtogató-boldogító mindennapok életsűrű kátyújába. Inkább akarni; akarni játszani, teremteni, alkotni... hasznosan élni...

         A magyar történelem csillagfényes múltjában, a reformkorban sokan – Berzsenyi Dániel, Széchenyi István, Wesselényi Miklós, Petőfi Sándor – vallották hittel, elszánt élni akarással: „használni, s nem ragyogni akarok”.

         Ecsi sokáig nem ragyogott, csak használt. Tette a dolgát, színésznő volt Magyarországon, munkájával szolgálta a közönséget. Akik látták, tudták: úgy használt, hogy ragyogott. Akik nem látták, nem tudták: használt és ragyogott.

         Öregkorom boldogsága, hogy a fiatal, ma hatvanéves Ecsedi Erzsébetet, azaz Ecsit 2013-ban, a Pécsi Országos Színházi Találkozón így köszönthettem a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház Színésznők című előadásának pécsi bemutatója alkalmából: „Színésznők színésznőket játszanak remekül, a régi színházi történet mai történet, a régi színésznők mai színésznők és Ecsedi Erzsébet színpadi varázsló: reményt, életkedvet, hitet fakaszt lelkünkben, szívünkben.”

         Ecsi, drága! Ragyogj és használj, légy, amíg élsz, boldog szolgálólánya a színpadnak, nemzetednek, hazádnak.

         Csókolom a szívedet, Isten éltessen sokáig!

 

Szigethy Gábor

2014. április 24.


Kapcsolódó oldalak: