Ruszt József tér avatása

Ruszt Józsefről, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház alapító főrendezőjéről nevezték el a teátrum előtti teret kedden.untitled-4173

A színház a kultúra zászlóshajója, amelynek a tizenévesektől az idősekig minden korosztályt meg kell szólítania. Ruszt József ebben is élen járt, példája nyomán ma is arra kell törekedni, hogy a fiatalokkal is megismertessék mindazon értékeket, amelyeket a teátrum képvisel – emelte ki köszöntőjében Vígh László országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP). Hozzáfűzte: a színház mostani jó működését igazolja, hogy az évadban 311 előadást játszott a társulat, az eladott bérletek száma pedig meghaladta a tízezret.

Balaicz Zoltán, a város alpolgármestere (Fidesz-KDNP) emlékeztetett arra, hogy az 1970-es években pezsgő szellemi élet bontakozott ki a Zalaegerszegen. Az állandó színház létrehozásáról a nyolcvanas évek elején döntött az akkori városvezetés, de az alapításához olyan személyiségre volt szükség, aki olyan értékeket tud megteremteni, amely példaképül szolgál az utódok számára is. A Ruszt József által megalapított színház ma is a város büszkesége – hangsúlyozta.

Besenczi Árpád igazgató köszönetet mondott a városvezetésnek, a támogatóknak és a társulatnak, hogy a ma már agorának számító tér – amely esztendők óta az évadnyitó forgatag színhelye – az alapító nevét viselheti.

Farkas Ignác Jászai-díjas színművész – aki 1984 tavaszán frissen végzett színészként szerződött Zalaegerszegre – kiemelte: az eltelt harminc év alatt több ezer előadás több százezer nézője abban a színházban szerezte és szerzi élményeit, amelynek alapítója volt Ruszt József. Neve fogalommá vált, „a kegyetlen színház apostola, a szertartásszínház celebrálója, örök újrakezdő, társulatalapító, katedra nélküli színészpedagógus” volt – fogalmazott Farkas Ignác.

Ruszt József (1937-2005) Kossuth-díjas rendező, a Hevesi Sándor Színház örökös tagja majdnem 45 évnyi munkássága alatt több mint 200 előadást rendezett, ebből 23-at Zalaegerszegen. 1982-ben alapítója, majd 1986-ig igazgató-főrendezője volt a zalaegerszegi színháznak. A teátrum megnyitásakor, 1983. október 11-én emlékezetes rendezésben állította színre Madách Imre Az ember tragédiája című művét, amelyet aztán 2004-ben, egy évvel a halála előtt újra megrendezett Zalaegerszegen. Ugyanebben az évben színház- és társulatteremtő tevékenységéért Pro Urbe-díjat vehetett át Zalaegerszegen.

MTI

2014. május 27.

7óra7 online