Scapin furfangjai

Scapin furfangjaiMolière – vígjáték

Fordította: Karinthy Ferenc 


Stúdióelőadás
Városi Hangverseny- és Kiállítóterem [Zsinagóga]

Minden lény boldogságra törekszik. Még az is, aki önfeláldozással másokért él, mert őt ez teszi boldoggá. Vannak azonban olyanok is, akik alig-alig gondolnak másokra, csak a maguk hasznát keresik, csak a saját malmukra hajtják a vizet, és különös felháborodással veszik tudomásul, ha szándékaik hasonlóan gondolkodó társaik merev szándékaiba ütköznek. Ilyenkor egyik a másikának fölébe kívánna kerekedni, azzal érvelnek, mint nevetséges egymást utánzó tükörfigurák, hogy saját érdekük előbbre való a másikénál, és aki ezt nem látja be, és nem paríroz, az intoleráns, és mint ilyen, természetes, hogy kirekesztendő, ütni való, ölni való. Egy ilyen holtpontról a vitás feleket nem mozdíthatja el más, csak egy olyan látásmód, amely mindezeken felül áll. Ahhoz azonban, hogy ez az erő is érvényre jusson sok furfangra van szükség. Mint ahogy azt sajnos, vagy nem sajnos, mindennapi életünkben folyton folyvást tapasztaljuk. Az ezek miatt keletkező feszültségekre reményeink szerint jó levezetőül fog szolgálni  az előadás.

Naszlady Éva
rendező

 

Szereposztás:

Argante - Andics Tibor
Géronte - Bálint Péter
Octave - Barsi Márton m.v.
Leander - Mihály Péter 
Zerbinette - Sztankay Orsolya
Jacinta - Kálóczi Orsolya / Benkő Zsuzsanna m.v.
Scapin - Urházy Gábor László
Szilveszter - Bellus Attila
Nérine - Magyar Cecília
Carle - Zsíros Viktor


Díszlet - Jelmez: Barka

Dramaturg: Varga Emese
Mozgás: Debreczeny Csaba
Ügyelő: Szilasi Attila
Súgó: Jurina Beáta
Rendezőasszisztens: Kőműves Zsófia

Rendező: NASZLADY ÉVA 

Bemutató: 2011. január 28.

 

Jacinta szerepét a 2010/2011-es évadban Kálóczi Orsolya, a 2011/2012-es évadban Benkő Zsuzsanna játszotta, illetve játssza. 

Az előadás Karinthy Ferenc örökösének engedélyével, a Hofra Kft. közvetítésével jött létre.

www.hofra.hu


Scapin, a spanom! 

- beavató színházi program –

A programot középiskolás tanulók, és általános iskola felső tagozatos diákjai számára ajánljuk (ajánlott létszám: 12-36 fő).

Színházunk az előadáshoz Scapin, a spanom! címmel kínál beavató színházi programot középiskolás osztályok és csoportok számára. 

Célunk, hogy a program során a diákokkal közösen feldolgozzuk, rendhagyó módon újraéljük az előadást, illetve közösen kibeszéljük a felmerülő kérdéseket, problémákat. A programban résztvevő osztályok, illetve csoportok az előadás megtekintése után egy másfél órás foglalkozáson vesznek részt, amelyet másnap az iskolában tantermi, vagy tornatermi helyzetben is meg lehet tartani.

Hogyan kell ezt elképzelni?

A foglalkozást színházunk dramaturgja, Madák Zsuzsanna vezeti két színész segítségévél, akik a diákokkal együtt részt vesznek a ‘közös játékban’. A foglalkozáson asszociációs játékokban, interaktív feladatokban vesznek részt a diákok, amelyek az előadás feldolgozásának rendhagyó módját biztosítják, illetve reményeink szerint egy színházközelibb élménnyel gazdagodnak a résztvevők...

Addig is: barátkozz Scapinnel a facebook-on!

Scapin NápolyiScapin Nápolyi

Erre linkre rákattintva megtalálhatod a Scapint:

#facebook


Kapcsolódó oldalak: