Elszántan és konokul - Elindult az évad a Hevesi Sándor Színházban

Régi és új arcok a nézőtéren, friss festési illat és várakozással teli lendület az egész házban. Elindult a 2016/2017-es évad a Hevesi Sándor Színházban.

evnyit 

A hagyományoknak megfelelően a művészek és háttérmunkások feladatainak és a nyár folyamán zajlott munkálatoknak a számbavételével zajlott hétfőn az évadnyitó társulati ülés, amelyen dr. Besenczi Árpád igazgató mellett a térség országgyűlési képviselője, Vigh László, a város polgármestere, Balaicz Zoltán is köszöntötte az egybegyűlteket. A tervezett színpadi bemutatók kapcsán mindhárman reményteli várakozást fogalmaztak meg. A direktor jelezte, talán a szokotthoz képest kicsit könnyedebb hangvételű a repertoár (Balfácánt vacsorára, A dzsungel könyve, Az ötödik pecsét, Én és a kisöcsém, Liliom, Agatha Christie krimi), de a minőségből nem engednek, mondta.

 evnyit2

- Folytatjuk azt az elszánt és konok munkát, amellyel a közönségünket szolgáljuk az igényes szórakoztatás és a magas színvonal jegyében - szögezte le Besenczi Árpád, amikor útjára indította a szezont.
Vigh László beszámolt arról a munkáról, amit nyáron Nagy Ferenc szervezési osztályvezető és Pálfy Ferenc gondonok segítségével végzett a színészlakások festése ügyében. A társadalmi megmozdulást igénylő sikeres felhívás jelzi, a zalaiak szeretik, becsülik a teátrum munkatársait, mondta a politikus.
- Úgy gondoltam, nem várunk tovább az állami támogatásokra, kezünkbe vesszük a megoldandó gondokat - indokolta lépéseit a szenátor, aki elmondta azt is, országgyűlési képviselői díjat alapít. Ezt majd évad végén nyújtja át egy színésznek.
Balaicz Zoltán megerősítette ezt, miután beszámolt a színházat kedvezményező jótékony akcióról, mely nyomán az önkormányzati támogatással kiegészítve nyáron megújulhatott a fogadótér. A közösség e módon is bizonyítja, hogy az összefogás városa Zalaegerszeg, hangsúlyozta a városvezető.
A felújítási munkákat végző cégek jelen lévő képviselői színházbérletet vehettek át a színházi hála kifejezéseként.
Az igazgató a továbbiakban beszámolt arról, hogy a társulat 9 tagja Norvégiába utazik október elején. Bergen városából kaptak meghívást a nemzetközi figyelmet vonzó, Madák Zsuzsanna vezette színházi nevelési program jóvoltából, több darab bemutatására. A Magyar Művészeti Akadémia pályázatán (a XX. századi színpadi groteszk) is részt vesznek: november végén Farkas Ignác Jászai-díjas színművész előadása mellett a Komámasszony, hol a stukker? című - Tompagábor Kornél rendezte - kvártélyházi darabbal szerepelnek a Hevesi művészei. Besenczi Árpád szólt arról is, hogy újraindul a kortárs magyar dráma műhelyéül szolgáló hajdani Nyílt Fórum, amelynek ismét a zalaegerszegi színház ad otthont.
A társulati ülésen bemutatták Ticz Andrást és Schmidt Sárát, akik új tagként dolgoznak a színházban: mindketten A dzsungel könyve musicalban lépnek először a közönség elé, Mauglit és Túnát alakítva. (A zenés darabot Bal József rendezi, a koreográfus a világhírű táncművész, Ladányi Andrea.)
A személyi változások csokrában többek közt elhangzott: Nagy Péter János felvételt nyert a kaposvári egyetemre, Mikita Lilla Zsuzsanna pedig rendezőasszisztensi feladatokat kap ebben az évadban.
Az évadnyitó hagyományosan a törzsgárda elismerések átnyújtásával folytatódott. A színművészek közül öt éve tag Barsi Márton, Debrei Zsuzsanna, tíz esztendeje hűséges a köz alkalmazottjaként az egerszegi teátrumhoz Úrházi Gábor László, György János, Kiss Ernő, Kovács Olga, Pap Lujza, Szakály Aurél és az ügyelői munkát végző Szilasi Attila. Ezenkívül négyen kaptak 20 éves, ketten 30 éves törzsgárda tanúsítványt.
A munka hétfő délben A dzsungel könyve próbájával el is kezdődött.

Arany Horváth Zsuzsa

2016. szeptember 05.

Zalai Hírlap online