Norvégiába készülnek színházunk színészei

Októberben tanulmányútra indulnak a színházunk színészei. Az EGT Alap támogatásával elindult projekt címe: "Színházi nevelési tapasztalatcsere hat magyar színház, egy norvég egyetem és egy norvég színház művészei és szakemberei között".

PETER_keszulunk-Bergenbe 

A projektet az InSite Drama szakemberei (Cziboly Ádám és Bethlenfalvy Ádám) hozták létre. A program első lépéseként október 2-9. között egy 18 fős delegáció utazik Bergenbe. A Hevesi Sándor Színházból 7 – Tantermi Deszka előadásokban rendszeresen alkotó – színész vesz részt a szakmai úton.

Színházunk mellett az Örkény Színház, a Budapest Bábszínház, a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ és a Csokonai Nemzeti Színház is együttműködő partner. A projektben az InSite Drama norvég partnere a Bergeni Egyetem, együttműködő partner a bergeni bábszínház, a Hordaland Teater.

Cziboly Ádámmal és Bethlenfalvy Ádámmal évek óta együtt dolgozik a színházunk. A szakemberek színházi nevelési konzulensként vettek részt a PETER, a SEMMI, a CYBER CYRANO, a KEBAB és a CSAK RÓMEÓ ÉS JÚLIA... című produkciókban. Emellett több alkalommal tréningezték a Tantermi Deszka előadásaiban játszó színészeinket.

A delegáció összesen 4 színházi nevelési programot visz magával, amelyeket a szakmai út keretében norvég fiatalok és norvég szakmai közönség számára mutat be. Színházunk a norvég fővárosban játszódó 21. századi Pán Péter-történetet, a PETER című osztálytermi színházi nevelési előadást utaztatja Bergenbe. Az előadást feliratozzuk, az alkotók (Mihály Péter és Madák Zsuzsanna) pedig angolul vezetik a program interaktív részeit. A produkció október 4-én lesz látható a Bergeni Egyetemen.

A Csokonai Nemzeti Színház a VERONA, 1301 című osztálytermi előadásával mutatkozik be Bergenben. A produkciót író-dramaturg-rendezőként szintén Madák Zsuzsanna jegyzi. A Shakespeare-adaptációt színházunk is bemutatja 2017 tavaszán e projekt keretén belül.

A projektről bővebben itt olvashatnak.