A Hevesi Sándor Színház színpadán az Evita

Ebben az évadban 35 éves a Hevesi Sándor Színház.

A legnagyobb vállalkozás az Evita című musical előadása lesz, a feladat az eddigiekhez képest még fegyelmezettebb munkát követel a társulattól, mondta tegnap a Hevesi Sándor Színház évadnyitó társulati ülésén dr. Besenczi Árpád, a teátrum igazgatója.

PEZ_7645_290817_4c 

A színpadot ismét tartalommal, élettel fogja megtölteni a Hevesi Sándor Színház csapata. A színház idén ünnepli fennállása 35. évfordulóját, ehhez két kiállítás is társul: az évad elején a műhelyház egykori munkatársának, Bischof Sándornak a festménytárlatát nyitják meg, a szezon végén pedig szintén hajdani hevesis, Tóth Zoltán alkotásai kerülnek a közönség elé. A direktor kiemelte, a zalaegerszegi színház ez évben is meghívást kapott Budapestre, a Vidéki Színházak Fesztiváljára, Az ötödik pecsét című drámát mutatják be.

Az évadnyitón elhangzott, a hat nagyszínpadi és két stúdióelőadás mellett az ifjúsági darabok bemutatása is folytatódik, a Tantermi Deszka elnevezésű színházi nevelési programra is számíthatunk.

A színház szeretné megtartani a 11.170 bérletes nézőt, sőt, igyekszik gyarapítani a tavalyi 76 ezres látogatószámot, mondta az igazgató. A hajdan jelentős országos színházi programnak számító Nyílt Fórum tavaly újjáéledt, s ebben az évben is Zalaegerszegen találkoznak a dramaturgok, alkotók, drámaírók, hogy a kortárs drámáról tanácskozzanak.

A technikai bejelentések között elhangzott, a nyáron új kazánt üzemeltek be az épületben, amely hűtésre is képes.

A társulati ülés végén 5, 10, 15, 20, 30, és 35 éves törzsgárda elismeréseket nyújtott át Besenczi Árpád. Öt éve erősíti a Hevesi Sándor Színházat Deákné Szilasi Zsuzsanna, Gombosné Sebők Brigitta, Kosaras Ferencné, Lengyel Noémi, Mikita Zsuzsanna Lilla, Szabóné Németh Emőke és Farkas Gergő. Tíz éve dolgozik itt Horváth Zoltán, Lőrincz Nikol, Magyar Cecília. Nágli Roland, Némethné Andor Katalin 15 éve tagja a színháznak, Jurina Beáta, Köves Marcell, Létai István pedig húsz esztendeje. Harminc éve csatlakozott a társulathoz Oláhné Pénzes Éva. A színház létrejötte óta, azaz 35 éve itt alkot és dolgozik Fitos Ferenc, Nagy Ferenc, Rákosa Tibor, Székely Tibor és Szőke Julianna.

Az elismerések között az évad végén kiosztott Terminátor-díj (Bellus Attila) mellett Szakály Aurél is megkapta a kitüntetést, amit a legtöbb előadást játszó színművészeknek alapítottak.

A társulat az ülés után titkos szavazással megválasztotta a művészeti tanácsot, amely minden évadban megújul.

A felnőtt nézők a nagyszínpadon először a Család ellen nincs orvosság című vígjátékot láthatják október 6-án, Besenczi Árpád rendezésében. Szintén a nagyszínpadon mutatják be ifjúsági előadásként a Karinthy Frigyes Tanár úr kérem című regényéből készült vígjátékot, amit Sztarenki Pál művészeti vezető rendez. Műsorra kerül a Szent Péter esernyője, a Caligula helytartója, Az ügynök halála, a Képzelt riport egy amerikaipopfesztiválról.

Arany Horváth Zsuzsa

2017. augusztus 28.

Zalai Hírlap