Benedekffy Katalin

Benedekffy KatalinTársulatunk tagja: Színművész 2007-től.


Született: Székelykeresztúr, 1977.

Lakhely: Budapest

Web: www.benedekffykatalin.hu

E-mail: benedekffy@benedekffykatalin.hu

Tel: +36-70-538-1918

 

Életrajz

A család 3. leánygyermekeként született 1977. november 22-én Székelyföldön. Már 7 éves korától kezdve szavalóversenyeken,  irodalmi esteken és kulturális rendezvényeken szerepelt sikeresen. Tehetségét díjakkal is jutalmazták:

• 1995 - Országos Arany János Vers és Prózamondó Verseny - 1. díj

• 1996 - "Hatágú síp"Millecentenáriumi Ünnepség - 3. díj

• 1996 - "Ki Mit Tud?" televíziós középdöntő

• 1998 - Anyám fekete rózsa" Országos Vers és Prózamondó Verseny - 2. díj

1998-ban költözött Magyarországra, majd 1999-ben felvételt nyert a Pesti Magyar Színház  Színiakadémiájára. Az akadémiai évek alatt számos előadásban játszott kisebb - nagyobb szerepeket:

• Csehov: Három nővér - Mása

• Madách: Az ember tragédiája - Éva

• Shakespeare: Sok hü hó semmiért - Beatrice

• Brecht: Koldusopera

• Edit Piaf: sanzonok

A kamerák előtt is bizonyíthatta tehetségét a Kisváros című sorozatban, mint Aletta, és a Kérnék egy kocsit című sorozatban, mint Vanda.

Az akadémiai záróvizsga után a debreceni Csokonai Színház színésze lett, ahol a Csókos asszony Rica Maca szerepében debütált, majd a Peter Pán Mrs. Darlingjaként, Kean, a színész Anna Dambyjaként, és az Egérfogó Miss Casewelljeként láthattuk.

2004-tõl a Tropicárium Színház Atlantis - Az elveszett világ nyomában című darabjában láthattuk, Ferdone papnőként, és a Thália Színházban helyet kapó West Side Story Anitájaként. Szintén 2004-tõl a Győri Nemzeti Színház színművésze lett, s a Miss Saigon Gigijeként debütált. Ezt számos további szerep követte:

• 2005 - Sógornők - Gabrielle

• 2005 - A vöröslámpás ház - Belle

• 2006 - Footloose - Vivien

• 2006 - Maya - Barbara

A West Side Storyval és Győri Nemzeti Színház előadásaival párhuzamosan a Budapesti Operettszínház Rómeó és Júlia című musicaljében játszotta a Dada szerepét.

2007. július 18-19-én a Gyulai Várszínház nyári fesztivál keretein belül A Három Testőr Anna Királynő szerepében debütált.

Színházi szerepei mellett 2002-ben végzett a Berzsenyi Dániel Főiskola Bölcsészettudományi karán, s diplomamunkájaként elkészítette saját dokumentum filmjét, a Huncutazás-t, melynek szerkesztője, rendezője is egyben. A filmet többször vetítette a Duna TV és a Pax televízió.

Megjelent első karácsonyi albuma is, melyen Kulcsár Sándorral és a debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola Énekkarával énekel. A Csengettyű, Csengettyű című CD aranylemez lett.

2007. áprilisában elindította saját iskoláját, a Szín-Varázs Színi- és Készségfejlesztő Iskolát, melynek vezető tanára. Az iskola növendékei 2007. június 23-án sikeresen bemutatták első vizsgaelőadásukat Valahol egy hely...! címmel.

2007 őszétől  láthattuk a Szolnoki Szigligeti Színház Zsuzsi kisasszony nagyoperettjében, s decembertől az Oliver  című musicalben.

2008. márciusától a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház Mária főhadnagy Antóniáját  játszotta.

2009 októberében a Szolnoki Szigligeti Színház Vörös Pimpernel című musicaljében játszotta a Marguerite-et.

2009 őszétől a zalaegerszegi Hevesi Sándor színház szerződtetett művésze, ahol a Chicago Roxy-jaként és a Gül baba Leila-jaként volt látható.

2010-ben a János vitéz Francia királylány szerepét kapta meg.

2010-től az Opera világába is kitekintett. Több operakurzust is elvégzett melyet a világhírű koloratúrszoprán Laki Krisztina tartott. Ezzel párhuzamosan több Operaestén is részt vett.

Célja, hogy a színházi szerepek és a saját alapítású színiiskola mellett az opera világában is elérhesse vágyait.


Szerepek

2010- Operakoncertek (Ausztria, Németország, Svájc, Spanyolország, Kanári-szigetek)

2007- Hevesi Sándor színház (Zalaegerszeg): János Vitéz - Francia királylány, Gül Baba Rózsái - Leila, Chicago - Roxi Hart, Mária Főhadnagy - Antónia

2007-2009 Szigligeti Színház (Szolnok): Vörös Pimpernel - Marguerite, Zsuzsi kisasszony - Zsuzsi, Twist Oliver - Bet Szolnok, 2004- Győri Nemzeti Színház, Miss Saigon - Gigi, Sógornők - Gabriel, A Vöröslámpás Ház -  Bella, Rongyláb - Vivien (Mrs. Moor), Maya - Barbara Győr, 2004- Thália Színház, West Side Story – Anita Budapest, 2004- Fővárosi Operettszínház, Rómeó és Júlia – Dada Budapest, 2004- Felvidéki Polgári Társulás, Csókos Asszony - Pünkösdi Kató, Twist Oliver - Nancy, Gül Baba Rózsái - Leila, Mágnás Miska - Marcsa Komárom (SK)

2003-2004 Tropicárium Színház (Budapest): Atlantis, az elveszett világ nyomában - Ferdone

2002-2004 Csokonai Színház (Debrecen): Csókos Asszony - Rica-Maca, Kean a Színész - Ana Damby, Egérfogó - Miss Casewell, Peter Pan - Mrs. Darling

1999-2002 Nemzeti Színház (Budapest): segédszínész, akadémista

1998 „Csepűrágó Fesztivál” (Temesvár – RO): főszervező

1996-1999 Csíki Gergely Színház (Temesvár – RO): segédszínész