Dr. Besenczi Árpád: „Én szeretem, ha munkabéke vesz körül”

Kilenc éve érkezett Egerszegre direktornak, a József Attila Színházat cserélve fel.Hogy bevált-e? Az újrázás mellett az is igazolja, hogy szinte mindenki Besinek szólítja.

Dr. Besenczi Árpád (54) Jászai-díjas színművészt, rendezőt június 12-én újabb öt évre nevezte ki igazgatónak a zalaegerszegi önkormányzat a Hevesi Sándor Színház élére.

BesiZaol 

– Milyen eredményeket tart számon a közönség, a társulat, a szakmai szempontok alapján?

– A legfontosabb, hogy a színház működőképes, áll a lábán, annak köszönhetően, hogy a nézők nem pártoltak el, sőt, egyre többen vannak. Eszerint sikeresek vagyunk, s remélem, leszünk is. A bérletszám növekedése nemcsak statisztikai adat, hanem látható: csak akkor kapjuk fel a fejünket a színpadon, ha egy-két üres helyet látunk, hiszen szinte folyamatosan telt ház előtt játszunk, ez a társulatnak természetes. Nem csak Egerszegről, vidékről, más megyéből is járnak hozzánk, holott az utazást egyre nehezebb megoldani, s bár igyekszem, egyelőre még gond. Előfordult, hogy nem kezdtünk el előadást, míg meg nem érkezett a busz vidékről. A szakma is jelezte elismerését az utóbbi években a színház művészeinek megítélt díjakkal, fesztiválmeghívásokkal. Nem lesz ettől több pénzünk, nézőnk, noha fontos a szakma figyelme, hisz 220 kilométerre a fővárostól dolgozunk. Ez nagy tehertétel. Régebben megszerveztük a kritikusok leutaztatását, ma ez egyeztetési akadályba ütközik. A társulatban minimális a fluktuáció, stabil, összeszokott gárda, melléjük fiatalokat is igyekszünk idecsábítani, be kell valljam, nem könnyű. Masszív, kitűnő középgeneráció erősíti a csapatot, s azt is érdemes megjegyezni, hogy Kováts Dóra és Magyar Cecília diplomát is szerzett eközben. És az idősebbekre is büszkék lehetünk.

– A szakmai sikereket fémjelzik a hazai és nemzetközi elismerések, díjak, fesztiválmeghívások. Ezekkel miként találták meg a színházat? A POSZT, a Deszka, a Vidéki Színházak Fesztiválja és Balogh Tamás, Ecsedi Erzsébet, Czegő Teréz s az Ön díjára gondolok.

– A POSZT tanácsadó testületének 4 éve tagja vagyok, Hegedűs D. Gézával együtt dolgozunk ott, Czegő Teréznek a Gobbi Hilda-díjat itt Zalaegerszegen ő adta át személyesen. A Vidéki Színházak Fesztiválján az Ötödik pecsét, a Közellenség és Balogh Tamás (Caligula helytartója), valamint az Üveganyával én is nyertem díjat. Az ASSITEJ gyermekfesztiválon Kátai Kinga és Madák Zsuzsanna kapott díjat. A POSZT-on a Színésznőkkel voltunk utoljára, legutóbb az Advent a Hargitánt javasoltuk. Jövőre elvihetjük a Windsori víg nőket Gyulára, de erős logisztikát igényel.

A teljes interjú IDE kattintva elolvasható! 

Arany Horváth Zsuzsa

2019. szeptember 14.

Zalai Hírlap