Kedves Nézőink!

 A Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) kezdeményezéseként a Színházi Világnapot minden év március 27-én ünnepeljük, elsősorban azzal a céllal, hogy a szakma felhívja a figyelmet a színházművészet – és tágabb értelemben a kultúra – fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását. A jeles napot 1978 óta a világ valamennyi országában üzenettel köszöntik a teátrumok alkotói, amelyet idén Samiha Ayoub egyiptomi színésznő, aki művészi pályafutása során csaknem százhetven színházi előadásban, több filmben és televíziós műsorban szerepelt, fogalmazta meg üzenetét, amelyet az előadások előtt a színházakban felolvasnak.

Barátaimnak, a világ színházművészeinek

A Színházi Világnapon írom nektek ezt az üzenetet, és miközben boldog vagyok, hogy hozzátok szólhatok, minden porcikám remeg a nyomasztó feszültségek és zűrzavaros érzések súlya alatt, amelyektől a világ mai állapotát látva mindannyian szenvedünk – színházi és nem színházi alkotók egyaránt. Az instabilitás közvetlen következménye azoknak a konfliktusoknak, háborúknak és természeti katasztrófáknak, amiket a földünk jelenleg átél, és amik nemcsak az anyagi, de spirituális világunkra és a lelki egészségünkre egyaránt pusztító hatással vannak.
Miközben hozzátok szólok, az az érzésem, hogy az egész világ olyanná lett, mint leszakadt szigetek vagy mint a ködös horizonton menekülő hajók, amelyek mindenféle útmutatás nélkül, mégis kitartóan vitorláznak, és remélik, hogy a hosszú bolyongásuk után egy biztonságos kikötőbe érkezhetnek meg.
Soha ezelőtt nem volt meg a lehetőségünk ilyen szorosan kapcsolódni, mint ma, és még soha nem voltunk ennyi ellentétben, ennyire távol egymástól. Ezt a drámai paradoxont a mai világunk kényszeríti ránk. Annak ellenére, hogy mindannyian szemtanúi vagyunk, ahogyan a hírek áramlása és a modern kommunikáció minden földrajzi határt ledöntve közelítenek minket egymáshoz, a világban tapasztalható feszültségek és konfliktusok átlépték a logikus felfogás határait és a látszólagos közeledéssel egyidőben olyan alapvető eltérést alakítottak ki, ami eltávolít minket az emberi lét legalapvetőbb lényegétől.
A színház esszenciája a tiszta emberi cselekvés, ami az életen alapszik. A nagy úttörő, Konsztantyin Sztanyiszlavszkij szavaival élve: „Soha ne gyere be a színházba sáros lábbal. A port és a koszt hagyd kint. Az aggodalmaid, civakodásaid, kicsinyes nehézségeid, mindent, ami tönkreteszi az életed és elvonja a figyelmed a művészetedről – tedd le az ajtóban.” Amikor fellépünk a színpadra, azt azzal az egy élettel tesszük, ami bennünk lakik, de az életnek megvan az a nagyszerű képessége, hogy osztódni és szaporodni tud, így azzá a sokféle életté válik, amit mi közvetítünk a világ felé, azért, hogy életre keljenek, virágozzanak és terjesszék illatukat másoknak.
Amit drámaíróként, rendezőként, színészként, látványtervezőként, költőként, zenészként, koreográfusként, technikusként mi mindannyian a színházban csinálunk, az egy olyan élet teremtésének aktusa, ami nem létezett azelőtt, hogy a színpadra léptünk volna. Ez az élet megérdemel egy gondoskodó kezet, ami megtartja, egy mellkast, amihez odadőlhet, egy kedves szívet, ami szimpatizál vele, és egy józan elmét, ami megindokolja, hogy miért kell túlélni és menni tovább.
Nem túlzok, amikor azt mondom, hogy amit mi a színpadon csinálunk, az maga az élet, amit a semmiből hozunk létre, olyan, mint az izzó parázs, ami szikrázik a sötétben – világosságot és meleget ad az éjszakában. Mi adunk az életnek nagyságot. Mi testesítjük meg. Mi tesszük vibrálóvá és tartalmassá. És mi adunk okot a megértésére is. Mi a művészet fényét használjuk a tudatlanság és a szélsőségesség sötétsége ellen. Mi elfogadjuk az élet tanát, hogy az élet terjedhessen a világon. Ennek érdekében nem sajnálunk időt, energiát, izzadságot, könnyeket, vért és idegrendszert, semmit, ami ahhoz kell, hogy közvetítsük ezt a magasztos üzenetet, az igazság, a jóságosság és a szépség védelmében. Hitet teszünk amellett, hogy az élet megérdemli, hogy éljük.
Nemcsak azért írom ma ezt az üzenetet, hogy üzenjek, vagy hogy megünnepeljük minden művészetek atyját, a színházat a mai világnapján. Inkább arra hívlak titeket, hogy álljunk össze mindannyian, kéz a kézben és vállvetve, engedjük szabadjára a hangunkat, ahogy a színpadon szoktuk, hogy felébresszük a világ lelkiismeretét és megkeressük magunkban az ember elveszett lényegét. A szabad, toleráns, szerető, együttérző, gyengéd és elfogadó embert. Utasítsuk el a brutalitás, a rasszizmus, a véres konfliktusok, az egyoldalú gondolkodás és szélsőségesség aljas képeit. Az ember évezredek óta jár ezen a földön, ez alatt az ég alatt, és ez így lesz ezután is. Szóval húzzátok ki a lábát a háborúk és véres konfliktusok sarából és kérjétek meg, hogy hagyja ezeket az ajtón kívül. Talán az emberiesség, amit most elhomályosítanak a kétségek, egyszer majd megint olyan kategorikus bizonyossággá válik, amitől büszkék lehetünk emberi mivoltunkra, és arra, hogy egymás rokonai vagyunk az emberiségben.
Nekünk, drámaíróknak, akik a felvilágosodás fáklyáját hordozzuk, az első színész első színpadra lépése óta az a küldetésünk, hogy elsőként nézzünk szembe mindennel, ami csúf, véres és embertelen. Hogy szembesítsük mindennel ami szép, tiszta és emberi. Rajtunk kívül senki más nem képes így terjeszteni az életet. Úgyhogy terjesszük együtt a világ és az emberiség érdekében.
Samiha Ayoub

 

 


 

 https://www.youtube.com/embed/Mi-wOp_vpgE


 


 

EREDMÉNYES ENERGETIKAI EGYEZTETÉSEK – JANUÁR 1. UTÁN IS NYITVA MARAD A SZÍNHÁZ ÉS A BÁBSZÍNHÁZ 

 Kedves Zalaegerszegiek és Színházbarátok! 

 A háború, az orosz agresszió és az ártatlan emberek halála egyértelműen elítélendő, de sajnos nem segíti a béke helyreállását a fegyverszállítás sem, az elhibázott európai szankciók sora pedig oda vezetett, hogy nagyon komoly energiaválság alakult ki Európában.

 Mindez számos európai és azon belül magyarországi városban okoz komoly gondot, hiszen többszörösére emelkednek az energiaköltségek. Zalaegerszegen az önkormányzati intézmények és cégek gáz és áramszámlái 2023-ban a jelenlegi számítások szerint 6,6 milliárd forinttal növekednek.

 A bajt nem mi okoztuk, de nekünk kell megoldani. Ezért a többi városhoz hasonlóan mi is elkezdtük kidolgozni a takarékossági intézkedési terveket, valamint folyamatosan, naponta tárgyalunk minden önkormányzati intézményvezetővel és cégvezetővel. A megbeszélések rendkívül korrekt hangnemben, a közös megoldások megtalálására és a kölcsönösen előnyös helyzetek kialakítására koncentrálva zajlanak, azt a fő célt szem előtt tartva, hogy mind az 1800 önkormányzati dolgozó állását megőrizzük és senkinek se szűnjön meg a munkahelye!

Emellett befektetői és kormányzati tárgyalások is folynak, bízom benne, hogy ezek is hozzájárulnak majd a helyzet kezeléséhez és teljes megoldásához. Amint új híreim vannak, ezekről mindig beszámolok.

 Sajnos több város is bejelentette már, hogy a nehézségek miatt átmenetileg, a téli hónapokra be kell zárniuk a színházaik, bábszínházaik épületeit.

 Sokakban felmerült, hogy vajon Zalaegerszegen is ez lesz-e a helyzet. Az elmúlt napokban eredményes egyeztetéseket folytattunk dr. Besenczi Árpád és Szűcs István igazgató urakkal, így most jó hírekkel tudok szolgálni a színházlátogatóknak és színházbarátoknak.

A Hevesi Sándor Színház és a Griff Bábszínház gázellátásra vonatkozó szerződései 2023. szeptember 30-ig élnek, csak a villamosenergia ellátásra vonatkozó szerződések járnak le 2022. december 31-én, így arra új beszerzést kell lefolytatni. A helyzet tehát jobb, mint sok más településen, a fő problémát nem a gáz, hanem az áram ára okozza majd, amely döntő arányban a nagyszínpadi előadásokhoz kapcsolódik.

A színház és a bábszínház igazgatójával a következőkben állapodtunk meg:

A társulatok idén őszre, télre és a 2023-as év első hónapjaira sűrítik össze az évadra tervezett valamennyi előadásukat.

A húsvéti ünnepekhez kapcsolódó szünet után, 2023. április 22-én az utolsó előadással le is zárul a 2022/2023-as évad.

2023. április 23-tól egészen október elejéig egyáltalán nem használják majd a társulatok a nagyszínpadot (tehát az ott szükséges teljes technikai eszközrendszert, világítást, hangosítást, stb.). Ezzel majdnem fél évnyi energiafelhasználást spórolunk meg, ugyanakkor nem sérül az évad és előadások sem maradnak el.

Természetesen a színház és a bábszínház vezetése és valamennyi dolgozója szigorúan betartja majd az egyéb takarékossági intézkedéseket és erre kérünk minden színházlátogatót is.

A fentieknek köszönhetően 2023. január 1. után is nyitva lesz a színház és a bábszínház. Így minden bérletet és jegyet vásárló látogató megtekintheti az összes általa kedvelt darabot. Arra bíztatunk mindenkit, hogy vásároljon bérleteket, jöjjön el az előadásokra és ezzel is járuljon hozzá a színház és a bábszínház folyamatos működéséhez. Mivel a környező megyékben sem biztos, hogy folyamatosan nyitva lesznek a színházak, így a teljes régió érdeklődő lakosságát is szeretettel várjuk Zalaegerszegre! Bízom benne, hogy néhány más intézménnyel kapcsolatban is lesznek majd hasonló jó híreim!

Zalaegerszeg, 2022. október 7.

Balaicz Zoltán

polgármester


szorolap-eleje#

 

szorolap-hatulja#

 
BesencziArpad-Medium-

Dr. Besenczi Árpád
igazgató


Kedves Színházlátogató!

Mint már Ön is több fórumon bizonyára értesült róla, 2018. május 25-én életbe lépett az Európai Unió új adatvédelmi rendelete, a GDPR (Általános Adatvédelmi Rendelet). A Hevesi Sándor Színház is megtette azokat a lépéseket, amelyek a rendelet maradéktalan teljesítéséhez szükségesek, hiszen az Ön adatainak biztonsága és védelme alapvető szempont minden tevékenységünk során.
2018. május 25-én életbe lépett a színház Adatvédelmi és adatkezelési szabályzata, melynek teljes szövegét eléri honlapunkon (http://www.hevesisandorszinhaz.hu/), illetve a színház szervezési osztályán. A szabályzat tartalmazza az új adatvédelmi rendelettel kapcsolatos jogait is.

Ha bármely további kérdése lenne az új adatvédelmi rendelettel kapcsolatban, vagy a színház adatkezelésével kapcsolatban kérjük, forduljon a színház bármely hivatalos elérhetőségén, a szabályzatban megnevezett munkatársunkhoz és írásban megküldött kérelmére haladéktalanul intézkedünk.

Üdvözlettel: Hevesi Sándor Színház igazgatósága